Terug naar overzicht

Techniekvrouwen staan hun mannetje

Avans laat tijdens de Meiden Techniekdag aan vrouwen met techniekinteresses zien dat technische studies ook voor dames uitermate geschikt zijn. Daniella ten Berge, de voorzitter van de landelijke Stichting Meidendag, is blij dat er steeds meer meiden op techniekevenementen afkomen. ‘De opkomst is dit jaar weer hoger dan vorig jaar en ook op de techniekopleidingen zien we steeds meer vrouwen’, laat zij weten. ‘Om deze ontwikkeling voort te zetten willen we heel graag gaan uitbreiden en bijvoorbeeld voorlichting gaan geven op scholen.’

Rolstoelrace

Er staan een aantal leuke workshops voor de meiden op het programma. Ze kunnen onder andere hun eigen patchkabel maken, een bouwplaats bezoeken en een rolstoelrace houden. Bij dit laatste krijgen alle deelnemers een rolstoel en een aantal opdrachten. In groepjes van twee moeten ze binnen korte tijd zoveel mogelijk opdrachten uit proberen te voeren. Omdat de meiden de hele wedstrijd in hun rolstoel moeten blijven zitten, komen ze erachter hoe rolstoelvriendelijk het Avansgebouw in Tilburg is.

Kim studeert op dit moment Houtbewerking op mbo niveau. ‘Ik wil hierna een technische hbo-opleiding gaan doen, maar weet nog niet welke richting. Ik ben vandaag wel een heel stuk wijzer geworden en vind het geweldig om meisjes te ontmoeten met dezelfde interesses als ik’, laat zij weten. Niet alle aanwezige meiden zijn zo enthousiast als zij. ‘Ik wil geen techniekstudie gaan doen’, zegt Renée van het Pius X College. ‘Een vriendin van mij studeert Gezondheidszorg Technologie en vroeg of ik vandaag kwam kijken. Daarom ben ik hier.’

Uitbreidingswensen

Renske Overman, docent aan de Academie voor Bouw en Infra (AB&I), heeft grootse plannen voor volgend jaar. ‘We hebben dit evenement nu twee keer in Tilburg georganiseerd. Misschien dat we de Meiden Techniekdag volgend jaar in alledrie de Avanssteden kunnen houden’, zegt zij.

Een andere wens is het aantal deelnemende opleidingen uitbreiden. Dit heeft de organisatie dit jaar al een klein beetje voor elkaar gekregen. Vorig jaar deed alleen AB&I mee, maar nu is de Academie voor Technologie en Management er ook bij.

Nieuwe verenigingsleden

Behalve een hoop enthousiaste havo-, vwo- en mbo-leerlingen, zijn ook vijf vrouwelijke leden van Totus een kijkje komen nemen. ‘Sommige van deze meisjes worden volgend jaar misschien lid van onze studentenvereniging. Bovendien vind ik het zelf hartstikke leuk om hier vandaag lekker bij te zijn’, zegt derdejaars Bouwkundestudent Leonie Damen. [IB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?