Terug naar overzicht

Vader als collega vertroebelt de blik

Stage lopen bij een bedrijf met familiebanden mag niet. Deze CE-student was echter gewoon aan haar afstudeerstage begonnen. Toen de afstudeerbegeleider van school op bedrijfsbezoek kwam, ontdekte hij dat de vader van de student er ook werkte. Hij meldde dit aan de examencommissie en die besloot dat de stageplek ongeldig was. De student tekende beroep aan. De zaak kwam gistermiddag bij het College van Beroep, de onafhankelijke rechtbank van Avans.

Geen bemoeienis

De student loopt stage bij een bedrijfje in Etten-Leur, dat ondernemers adviseert, ondersteunt en service verleent. De vader werkt ook bij het bedrijf, sterker nog: in de drie dagen per week die hij werkt, zit hij in de kamer naast die van zijn dochter. Maar volgens de CE-student bemoeit haar vader zich niet met haar: ‘Hij heeft helemaal niks met mij of mijn onderzoeksopdracht te maken, hij beoordeelt mij niet, hij staat overal los van. Ik zie het probleem niet.’

De vader was vroeger eigenaar, maar zit nu tegen zijn pensioen aan en is nauwelijks nog betrokken bij de bedrijfsvoering. Geen reden dus om voorafgaand aan de stage de regels nog eens éxtra goed te checken bij de afstudeercoördinator, dacht de student. Ze wil graag in september met een master in Rotterdam beginnen: ‘Die start alleen in september. Als ik nu deze afstudeerstage niet af kan maken, ben ik meteen een heel studiejaar kwijt.’

Hek van de dam

De examencommissie van de Academie voor Marketing en Business Management (AMBM) is echter bang dat als ze dit nu toestaat, dat het hek van de dam is: ‘In onze opleidingen zitten veel studenten wiens ouders of familieleden een eigen bedrijf runnen. Wij moeten onze grenzen aangeven, want anders roept straks iedere student: “Ik wist het niet, ik loop nu al stage, nu is het te laat”.’

Stage lopen bij een bedrijf met familiebanden vertroebelt de blik, vindt de examencommissie. ‘Studenten kunnen mogelijk niet helemaal vrij zijn in hun kritische (onderzoeks)opdracht en andersom is het bedrijf niet objectief en onafhankelijk in de beoordeling van de stagiair. Ook al heeft deze vader op de werkvloer niks met zijn dochter te maken, zij moet wel beoordeeld worden door een collega, zijn oude zakenpartner nota bene. Ga jij de dochter van jouw zakenpartner een onvoldoende geven?’

Eerdere zaak

De AMBM had enkele weken geleden ook al een College van Beroep-zaak over een vierdejaarsstudent CE die zijn afstudeerstage wilde lopen bij een zusteronderneming van het bedrijf van zijn vader. Dat beroep werd ongegrond verklaard: de student kreeg geen gelijk.

Het College van Beroep heeft nu ook dit beroep ongegrond verklaard. De CE-student mag haar afstudeerstage niet afmaken bij het bedrijf van haar vader. [LJ]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

'Geen stages met familierelaties' 07-04-2011

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?