Terug naar overzicht

Volgende stap naar culturele hoofdstad

 

Ieder jaar wordt er een Europese stad tot culturele hoofdstad uitgeroepen. In 2018 zal deze stad in Nederland liggen. Waar precies, wordt pas in 2013 bekendgemaakt. Tot die tijd probeert Noord-Brabant te laten zien dat BrabantStad, een samenwerkingsverband tussen vijf Brabantse steden, de titel ‘culturele hoofdstad’ verdient. Eén van de initiatieven die de Brabantse kunst en cultuur op de kaart moet zetten is Hard Shoulders. Met dit project gaan zeven kunstenaars deelnemen aan de Biënnale van Venetië.

 

Beetje oefenen

Hard Shoulders is een idee van de Stichting Brabant Paviljoen, een samenwerkingsverband tussen de Academie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost en Kunstinstelling Lokaal 01. Van 15 april tot 15 mei organiseren zij samen met de deelnemende kunstenaars een zogenaamde preview bij Lokaal 01 in Breda. Daarmee wil de Stichting Brabant Paviljoen de inwoners van het Nederlandse en het Vlaamse Brabant een voorproefje geven van het werk dat de kunstenaars in Venetië zullen exposeren. De preview is volgens de stichting ook een goede voorbereiding voor de kunstenaars zelf.

 

Fondazione la Biennale

De Biënnale van Venetië is dit jaar van 4 juni tot 27 november. De zeven kunstenaars zijn getoetst op kwaliteit en invulling. Vervolgens zijn zij opgenomen in het programma van de Fondazione la Biënnale, de organisatie van het evenement.

 

Vijf van de zeven deelnemende kunstenaars zijn afkomstig van AKV|St. Joost. Dat zijn Marjolijn Dijkman, Peggy Franck, Walter van Broekhuizen, Hedwig Houben en Laurent Malherbe.

 

De preview van Hard Shoulders begint op 15 april om 20.00 in Lokaal 01 in Breda. Lokaal 01 is van dinsdag tot vrijdag geopend tussen 10.00 uur en 17.00 uur. In het weekend is de expositieruimte van 13.00 uur tot 17.00 uur geopend. [IB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?