Terug naar overzicht

‘We worden in de portemonnee gegrepen’

In de week van 12 april debatteert de Tweede Kamer voor het laatst over de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Daarom heeft de studentenvakbond Aktie Komitee Kritische Universiteit (AKKU) Studenten in Actie opgezet. De vakbond hoopt met dit initiatief zoveel mogelijk studenten op te roepen zich tegen de regeringsplannen voor het hoger onderwijs te verzetten.

Studentenrechten

Jeffrey Pennings, tweedejaarsstudent Advanced Business Creation in Den Bosch, doet namens de jongerenpartij van de SP, Rood, mee aan de actie van de AKKU. ‘We moeten opkomen voor onze rechten’, zegt hij. ‘Het is toch te idioot voor woorden dat je als je studievertraging oploopt een boete moet betalen. Rutte heeft zelf ook zeven jaar over zijn opleiding gedaan.’

Als de plannen van het kabinet doorgaan, zijn de gevolgen volgens Jeffrey groot. ‘Ik vind het vooral erg voor mensen met een leerbeperking en mensen met ambitie. Doorstuderen is binnenkort voor de gemiddelde student niet meer mogelijk.’ Ook tijdens hun eerste studie lopen studenten tegen problemen aan. ‘Ik moet nu al een hoop extra werken’, laat Jeffrey weten. ‘Als deze plannen doorgaan, moet ik me net als veel andere studenten diep in de schulden steken.’

Actie voor het actievoeren

Voor zover Jeffrey weet zijn er op dit moment nog niet veel Avansstudenten die van plan zijn aan het studentenprotest mee te doen. ‘Daar moet wat aan veranderen, want hoe meer mensen er komen, hoe groter de kans is dat we wat bereiken. Daarom ga ik binnenkort met een aantal andere mensen van Rood op het station van Den Bosch zoveel mogelijk studenten overhalen om met ons mee te doen.’

De langstudeerboete

Het kabinet is van plan om studenten die meer dan één jaar studievertraging oplopen per extra schooljaar een boete van drieduizend euro te laten betalen. Dit zorgt ervoor dat doorstuderen, extra stages en het maken van de verkeerde studiekeuze de student duur kunnen komen te staan. Deze plannen gaan vanaf september 2011 in. Ook de studenten die op dit moment al studievertraging hebben opgelopen moeten de boete betalen.

Behalve de langstudeerboete wil het kabinet ook tweehonderd miljoen bezuinigen op het hoger onderwijs, de studiefinanciering voor masteropleidingen afschaffen en bezuinigen op de Studenten OV-chipkaart. [IB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?