Terug naar overzicht

Dezelfde visitatiecommissie voor vergelijkbare opleidingen

Doordat op die manier de opleidingen beter met elkaar vergeleken kunnen worden, verwachten ze dat de onderwijskwaliteit zal toenemen. De 27 opleidingen commerciële economie bijvoorbeeld zouden dan allemaal hetzelfde panel van deskundigen over de vloer krijgen.

Onderling vergelijken

Momenteel is het onderling vergelijken van hbo-opleidingen minder goed mogelijk, vinden CDA-kamerlid Sander de Rouwe en VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas. Zij pleiten voor dezelfde aanpak als in het wetenschappelijk onderwijs. Daar is het wel gebruikelijk dat één commissie alle opleidingen van een bepaalde studie beoordeelt en accrediteert.

Lucas wil dat bij de beoordeling van opleidingen voortaan ook het arbeidsmarktperspectief van hun afgestudeerden wordt meegenomen. ‘Baankansen en startsalaris zeggen misschien nog wel meer over de kwaliteit van een opleiding dan al die beoordelingsrapporten. Het is bovendien wat ouders het belangrijkst vinden bij de studiekeuze van hun kind: Gaat mijn zoon of dochter hiermee een baan vinden?’

Landelijk examen

Lucas en De Rouwe zien niets in het plan van PVV en SP om hbo’ers aan het eind van hun studie een landelijk examen te laten afnemen. De Rouwe: ‘Dat lijkt me niet haalbaar, we willen juist dat opleidingen zich gaan onderscheiden van elkaar. Bovendien kost de invoering van landelijke examens een hoop geld, dat dan niet kan worden uitgegeven aan goed onderwijs.’ [MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?