Terug naar overzicht

Geen dwangsom voor kunststudent

Het modemerk had de 29-jarige kunstenares in januari een dwangsom laten opleggen, omdat zij met een van haar kunstwerken inbreuk zou hebben gemaakt op het intellectueel eigendomsrecht van Vuitton. Voor elke dag dat het werk te zien was op haar site, moest Plesner het modemerk 5.000 euro betalen.

Paris Hilton

 

Op haar kunstwerk ‘Darfurnica’ – geïnspireerd op Picasso’s ‘Guernica’ – heeft de kunstenares een designerbag afgebeeld die lijkt op een Vuitton-ontwerp. De tas wordt gedragen door een jongetje met een chihuahua-hondje op zijn arm, een verwijzing naar Paris Hilton. Met haar kunstwerk wil Plesner de humanitaire ramp in de Soedanese regio Darfur onder de aandacht brengen. Die sneeuwt volgens haar onder bij de berichten over ‘celebrities’ die de media domineren.

De Haagse rechtbank stelde dat kunstenaars 'aanzienlijke bescherming genieten ten aanzien van hunartistieke vrijheid' en dat Plesner de tas in haar werk 'functioneel en proportioneel' heeft gebruikt. Bovendien probeerde ze niet 'om in commerciële zin mee te liften op de bekendheid van Louis Vuitton'.

Proceskosten

De rechter bepaalde evenwel dat Vuitton niet alle proceskosten van Plesner hoeft te betalen. Zij had een rekening van meer dan 78.000 euro ingediend voor de kosten van haar advocaat. Volgens de rechter heeft zij recht op een vergoeding van 15.000 euro. [MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?