Terug naar overzicht

Hardwerkende studenten iPad rijker

Serious business

Luuk Kienhorst en Maikel Yu studeren allebei International Business and Management Studies in Breda. De derde Avansstudent die aan het project meehielp, was Edwin Postema, derdejaarsstudent Management Economie en Recht in Den Bosch. Zij werkten samen met het Lectoraat innovatief ondernemen, het Avans Ondernemerscentrum en de Erasmus Universiteit

De drie studenten gingen bij vijfenveertig bedrijven langs om de eigenaren over de ondersteuningsprogramma’s van de KvK te interviewen. De ervaringen die de studenten opdeden, waren divers. Sommige ondernemers hadden al een goed lopend bedrijf, terwijl anderen nog in de kinderschoenen stonden of alweer opgeheven waren.

‘Ik ben zelfs een keer bij iemands moeder thuis geweest’, vertelt Maikel. ‘Die ondernemer had verkeerde investeringen gemaakt en daarmee al zijn geld opgeblazen. Daarom moest hij bij zijn ouders intrekken.’

Eindelijk verantwoordelijkheid

De studenten mochten voor het eerste voor een ‘echte opdrachtgever’ aan de slag. ‘We vonden dit leuker dan de schoolprojecten. Hier krijg je veel meer verantwoordelijkheid’, vinden de studenten. Ook het contact met de bedrijven vonden ze aantrekkelijk. ‘Het was leuk om te zien hoeveel de interviewkandidaten aan de KvK hebben gehad.’

Ze zijn zelf ook over bijzonder tevreden over de communicatie met de KvK. ‘We werden tijdens het onderzoek niet behandeld als studenten, maar als medewerkers van het ondernemerscentrum. Dat vonden we superfijn.’

En wat krijg je dan…?

Na een uitgebreid onderzoek volgt er natuurlijk een rapport. Hierin is onder andere te lezen dat de bedrijven het fijn vonden om door een expert begeleid te worden en hun ervaringen met andere ondernemers uit te wisselen. Wat de KvK in de toekomst beter kan doen, is van tevoren goed onderzoeken op wat voor manier zij een ondernemer het beste kan helpen.

Dit was echter niet de enige reden voor de studenten om de handen uit de mouwen te steken. Behalve een ervaring en wat studiepunten, zijn de Avansstudenten ook een gloednieuwe iPad rijker.

Denise van Eekeren van de KvK overhandigt de gadgets. ‘Deze dingen hebben ons een hoop slapeloze nachten bezorgd’, zegt ze. ‘Voor een student wilden we perse een witte, maar die was de hele tijd niet leverbaar. Toen vloog er ook nog ergens een fabriek met iPadonderdelen in brand en leverde Japan ook bijna geen onderdelen meer. Gelukkig hebben we op de valreep nog een paar exemplaren kunnen vinden.’ [IB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?