Terug naar overzicht

ICT-opleidingen behouden in Breda

Vier opleidingsvarianten, waarvan twee voltijd en twee deeltijd, en ongeveer 650 studenten waarvan een groot deel onbekostigd: zie daar het recept voor het structurele begrotingstekort van de AIB. ‘Het College van Bestuur vindt het belangrijk dat Avans ICT-opleidingen aanbiedt in Breda, vandaar het strategische besluit om een begrotingstekort toe te staan’, legt academiedirecteur Petra Koenders uit.

Opsplitsing

Na de opsplitsing van de Academie voor ICT en Media (AIM) in de AIB en de Academy of Media & User Experience (AMUX) heeft AIB er alles aan gedaan om meer studenten binnen te halen voor de ICT-opleidingen. ‘We zijn de afgelopen jaren ook gegroeid en groeien nog met 5 procent. Maar de rek is er nu wel uit. Je moet ook kijken naar vraag en aanbod. De markt voor hbo’ers met een ICT-opleiding in de regio moet niet overvoerd worden’, vindt Koenders.

Daarom denkt de academiedirecteur dat de AIB de komende jaren met het begrotingstekort zal blijven zitten. ‘We zijn wel bezig met een Engelstalige ICT-opleiding, om ook buitenlandse studenten te trekken. Maar het is erg lastig om een volle klas binnen te krijgen.’

Switchers

Naast het geringe aantal studenten speelt ook een rol dat er vooral veel switchers de ICT-opleidingen volgen. ‘We hadden vanuit de AIM een groot aantal studenten dat langer dan vijf jaar ingeschreven stond. Met behulp van een daarvoor aangetrokken studieadviseur hebben we die groep geholpen alsnog hun studie af te ronden. Daarnaast blijkt dat veel van onze studenten al een of twee jaar een andere studie hebben gevolgd. Zij zijn dus nog maar voor een beperkte periode bekostigd.’

Koenders verwacht dat het College van Bestuur van Avans ook na 2012 het budgettekort zal blijven toestaan. ‘Ze zullen dat doen zolang ze het belangrijk vinden dat Avans ICT-opleidingen aanbiedt in Breda en zolang de parameters rondom de besluitvorming niet wijzigen.’ [AR] 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?