Terug naar overzicht

Kunst op het voetbalveld

Het is allemaal deel van een onderzoek van KOP, dat voor Kunstenaars Ontmoeting Plek staat. Met een nieuw project dat zij Territorial Pissings noemt, doet de stichting onderzoek naar persoonlijke domeinclaim in de openbare ruimte. Vanaf 20 mei zullen zeven kunstenaars zeven weken lang op zeven Bredase trapveldjes zogenaamde urban interventions doen. Daarna is het natuurlijk de vraag hoe de mensen die het trapveldje normaal gebruiken op de plotselinge verandering gaan reageren.  

Eén van de kunstenaars, Sil Krol, is vorig jaar afgestudeerd aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost in Breda. Daan den Houter, Dominique Teufen, Harmen de Hoop, Sp Y, Rocco Verdult en Anna Garforth zijn de andere deelnemende kunstenaars.  

Aangeklede standbeelden

Misschien heb je er ooit een gezien zonder dat je dat zelf doorhad. Urban interventions is een vrij nieuwe kunstvorm waarbij de kunstenaar iets in de openbare ruimte verandert, in de hoop toevallige voorbijgangers aan het denken te zetten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan aangepaste wegmarkering, aangeklede standbeelden en omgebogen lantaarnpalen.

Barbecueën op ‘je eigen stoep’

Volgens de zeven deelnemende kunstenaars en KOP is de gemiddelde Nederlander behoorlijk druk bezig met het claimen en bewaken van zijn eigen territorium. De kunstenaarsstichting verwijst bijvoorbeeld naar de strak geknipte heggen rond voortuintjes in chique buurten. Maar ook in volksbuurten komt domeinclaim voor. Daar zetten de buurtbewoners iedere zomer banken, barbecues en kratten bier op de stoep voor huis neer. Op het moment dat de halve inboedel op straat staat, wordt de stoep een duidelijk afgebakende uitbreiding van de woonkamer, aldus KOP.

De Bredase trapveldjes worden door zowel kleine kinderen, als hangjongeren en hondenbezitters gebruikt. KOP vraagt zich af of iemand de openbare veldjes in Breda al geclaimd heeft en wie er dus beslist wat er wel en niet mag gebeuren in de openbare ruimte. De zeven deelnemende kunstenaars hopen hier binnenkort achter te komen.

Documentaire

Territorial Pissings wordt op vrijdag 20 mei om 20.00 uur in Lokaal 01 in Breda geopend met een borrel. De eerste interventie van de kunstenaars vindt plaats in de Kloosterlaan. Behalve de ‘urban interventions’ wordt er ook een documentaire over dit project gemaakt. Die zal na afloop van Territorial Pissings op internet te zien zijn en misschien op een paar filmfestivals vertoond worden. [IB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?