Terug naar overzicht

Posters ‘designgeboden’ groot succes

Ongoing is een presentatie van 43 posters, gemaakt door 43 jonge kunstenaars. De posters laten allemaal één van de 43 stellingen uit het ‘Incomplete Manifesto for Growth’ van Bruce Mau zien. Mau is een Canadese ontwerper die in 1998 een lijst maakte met zijn standpunten en motivaties. Dit ‘design manifest’ werd binnen de kunstwereld zo goed ontvangen dat het vandaag de dag nog steeds door veel kunstenaars gebruikt wordt.

De lijst bestaat uit praktische tips die kunstenaars tot inspiratie kunnen brengen. In het manifest staat bijvoorbeeld ‘Love your experiments’, ‘Don’t be cool’, ‘Ask stupid questions’ en ‘Don’t clean your desk’.

Internationale aandacht

Ongoing is een initiatief van Guus Gijben, Vera Verberne en David Paans. Dit drietal studeerde in 2009 af aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost in Breda en werkt sindsdien incidenteel samen onder de naam ‘GVD ’. Zij volgen de adviezen van Mau op tijdens het uitvoeren van hun werk en kwamen met het idee om de stellingen te vertalen in beeldende kunst.

In 2010 was de expositie, waar zij samen met veertig andere ontwerpers aan werkten, te zien tijdens het Graphic Design Festival Breda . Dit werd een groot succes, dus nodigde het Internationale Poster and Graphic Design Festival de jonge ontwerpers uit om eind mei naar de 22e editie van het festival in Frankrijk te komen. Daar zullen de 43 posters nog tot 5 juni in la Fabrique in Chaumont te zien zijn.

Het houdt niet op

Het Bredase Graphic Design Festival doet nog een schepje bovenop het succes van Ongoing. Voor iedereen die niet naar Frankrijk kan om de posters te bekijken, publiceert de organisatie van het Bredase evenement een boek. Hierin is het werk van de 43 kunstenaars te zien en staan teksten van Roos Giethoorn, directeur van hedendaagse kunstplatform SUBWALK , en Steven Heller, oud-‘Art Director’ bij de New York Times. [IB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?