Terug naar overzicht

Avans telt af naar jubileumjaar

Avans wil het 200-jarig bestaan van een van de voorlopers op allerlei manieren onder de aandacht brengen. Zo’n groot project vergt veel voorbereiding. Marjolein Schooleman is aangetrokken als projectleider.

Avans bestaat feitelijk toch pas zeven jaar?

‘Als je vanaf de fusie in 2004 telt wel natuurlijk. Maar in het bedrijfsleven en ook bij universiteiten is het heel gewoon om te rekenen vanaf de oprichtingsdatum van een van de rechtsvoorgangers. In dit geval is dat de Bossche kunstacademie. Die is opgericht op 1 oktober 1812. Dat is een belangrijke datum voor Avans en voor het hoger onderwijs in Brabant.’

Is het niet raar om zo’n feest juist op te hangen aan een onderdeel dat gevoelsmatig nogal ver van Avans staat?

‘Je ziet de laatste jaren dat de kunstacademie steeds meer naar Avans toe groeit. Als je kijkt naar alle voorbereidingen rondom het jubileumjaar dan is de academie daar ook erg bij betrokken. We zeggen ook niet dat Avans tweehonderd jaar bestaat. We vieren dat een onderdeel van Avans al zo lang bestaat.’

In hoeverre is het een probleem dat academiedirecteur Jules van de Vijver, die toch een grote stempel op de kunstacademie heeft gezet, in september 2011 ergens anders gaat werken?

‘Dat is jammer. Van mij mag hij straks een eregast zijn.  Hij was erg betrokken bij dit project. Maar bestuursvoorzitter Paul Rüpp zal vooral als boegbeeld naar buiten optreden.'

Wat gaat er allemaal gebeuren in 2012?

‘We beginnen op 15 maart met de opening van de nieuwbouw in Den Bosch. Symbolisch een mooie datum, want dat is tweehonderd dagen voor 1 oktober, de oprichtingsdag. Daarnaast zullen we diverse evenementen en congressen een Avans 200 tintje geven en zal ook de Onderwijsdag eraan gelinkt worden. Van 1 tot en met 7 oktober is vervolgens de jubileumweek. Op 1 oktober is de anniversary day, die wordt gevuld vanuit het Expertisecentrum van de kunstacademie. Op 2 oktober wordt er een tentoonstelling geopend in Den Bosch met werk van oud-studenten van de kunstacademie. Op 3 en 4 oktober wordt er een internationale conferentie gehouden waar de andere vier expertisecentra van Avans bij betrokken zijn (Duurzame innovatie, Veiligheid, Ondernemen, Zorg en Welzijn). Op 5 oktober gaan Avansmedewerkers en studenten “aan de slag”. Op 6 oktober is er een dag voor oud-studenten en oud-medewerkers en op 7 oktober doen we mee met de Singelloop.’

Komt er geen optreden van een bekende act voor alle studenten?

‘Daar moet je erg voorzichtig mee zijn. We willen niet de indruk wekken een duur feestje te geven. Het moet voor studenten, medewerkers en de buitenwereld wel kloppen. Je kunt wel een Lowlands-achtig festival opzetten, maar daar betalen studenten niet hun collegegeld voor.’

Naast de jubileumweek en andere activiteiten is Avans ook bezig met een boek over de geschiedenis van Avans en wordt vandaag een deel van de website gelanceerd. De bedoeling is dat iedereen hier zelf filmpjes en anekdotes aan gaat toevoegen die te maken hebben met de geschiedenis van Avans.

De website is vanaf 15 september helemaal online, maar vandaag begint hij al met aftellen naar 2012. En dat duurt nog… 200 dagen.  [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?