Terug naar overzicht

Avans vergrijst, wat nu?

Meer dan vijfhonderd Avansmedewerkers (342 docenten en 197 ondersteuners) zijn nu 55 jaar of ouder. De gemiddelde leeftijd waarop een Avansmedewerker stopt met werken is 63,5 jaar. Leg die twee gegevens naast elkaar en je kunt ervan uit gaan dat binnen nu en een paar jaar honderden medewerkers Avans gaan verlaten. Hoe Avans deze problemen denkt op te vangen, kun je lezen in Punt11.

Docent van het Jaar

Traditiegetrouw is het laatste nummer van het studiejaar een krant gericht op de medewerkers. Zo lees je over het e-bike experiment en staat er een groot interview in met Frans Jespers, verkozen tot Docent van het Jaar 2011.

Peter Hollants heeft een bewogen studiejaar achter de rug. De directeur van de Academie voor Bouw en Infra belandde vlak voor de kick-off in het ziekenhuis en vocht na een operatie voor zijn leven. ‘Er komt een soort berusting over je heen. Je kunt je afvragen waarom jou dit allemaal overkomt, maar het is heel simpel: iedereen heeft kans om zoiets te krijgen. Al was het voor mijn omgeving af en toe makelijker om te relativeren dan voor mij. Mijn omgeving heeft bewust meegemaakt dat mijn leven aan een zijden draadje hing.’

Overhead

Gaat er bij Avans teveel geld naar overhead en te weinig naar onderwijs? Sommige docenten vinden van wel. In Punt11 proberen we de balans op te maken. ‘Vergelijk het met je huishouden. Je hebt vaste lasten en je moet eten. Van het geld dat je overhoudt kun je een keer naar de film. Nu heb ik het gevoel dat we wel naar de film gaan, maar tegelijkertijd droog brood moeten eten. Ik vind dat je eerst geld apart moet leggen voor onderwijzend personeel en dan pas moet kijken hoeveel geld je kunt uitgeven aan gebouwen, mooie brochures en innovatieve projecten’, zegt Informaticadocent Wim Verhoef.

In de nieuwe krant vind je bovendien een interview met René Bosma, adjunct-directeur van de Akademie voor Kunst en Vormgeving en een special over digitale communicatie in het onderwijs.

Punt11 ligt vanaf vandaag overal in de bakken en is hier digitaal te lezen. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?