Terug naar overzicht

‘Bedrijven al belangrijk genoeg in hbo’

De werkgevers willen graag hun invloed op het hbo vergroten. Zijlstra zou hun rol in de wet moeten vastleggen, vinden ze. Maar deze ziet daar niets in, blijkt uit zijn antwoord op kamervragen van D66.

Invloed

Hij wijst erop dat het bedrijfsleven al vrij veel invloed heeft. Niet alleen krijgen zij studenten over de vloer via stages en afstudeerprojecten, maar ook praten ze mee over het ‘afstudeerprofiel’ van opleidingen en de aansluiting op de arbeidsmarkt.

Wel wil Zijlstra de invloed van het bedrijfsleven op een andere manier vergroten. 'De behoeften van de arbeidsmarkt moeten leidend zijn bij het starten van nieuwe opleidingen', aldus de bewindsman. Hij doelt op associate degrees en hbo-masters. Werkgevers mogen bovendien hun zegje doen over de kennis die afgestudeerde hbo’ers zouden moeten hebben.  

Kwaliteit

De werkgevers maken zich zorgen over het niveau van sommige hbo-opleidingen. Als ze een vergelijkbare invloed krijgen als in het mbo, zal dat de kwaliteit ten goede komen, zeiden ze een maand geleden. Het wordt dan duidelijker wat er van afgestudeerden mag worden verwacht. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?