Terug naar overzicht

Breda Jazz: nog altijd een ‘studentenfeestje’

‘Een festival voor en door studenten’, zo omschrijft Bart Wouters, X-plora medewerker in Breda, het Breda Jazzfestival. Het vierdaagse muziekfeestje begint op donderdag 2 juni en zal ongeveer een kwart miljoen mensen naar de binnenstad trekken. ‘De sfeer is altijd geweldig, maar dat is slechts één van de redenen dat er zoveel jeugd op afkomt.’

Clubje studenten

Het Breda Jazzfestival werd 41 jaar geleden opgericht door een groepje studenten. ‘Je ziet wel dat het publiek voor een deel ouder wordt’, vertelt Wouters. ‘De oprichter van het festival is nu bijvoorbeeld in de zestig en komt dit jaar het festival openen.’ Toch ontbreekt het niet aan jeugd. ‘Zijn dochter is nu ongeveer even oud als haar vader toen hij het festival begon. Zij komt zelf op één van de podia zingen.’

Onder andere Ruben Hein, Gare du Nord en Jules Deelder zullen een stukje van het muzikale programma verzorgen. ‘Ik denk dat dergelijke namen wel veel jeugd aantrekken’, zegt Wouters. ‘Ruben Hein is bijvoorbeeld een hartstikke jonge kerel en volgens mij redelijk bekend.’ Ook Gare du Nord doet het goed bij het jongere publiek en geeft regelmatig concerten op Nederlandse poppodia, zoals de Effenaar, de Melkweg, Poptempel 013 en de Mezz.

Het optreden van de Nederlands- Belgische jazzband belooft echter extra bijzonder te worden. ‘Jules Deelders is onze DJ’, zegt Wouters trots. ‘Hij verzorgt de afterparty van Gare du Nord in het Grand Theatre.’

Social ‘netwerken’

Omdat het bestuur van het festival niet verwacht dat studenten de moeite nemen om op de website van het festival te kijken, heeft het evenement sinds een jaar zijn eigen twitter- en facebookaccount. Ook via kranten en radiozenders probeert het bestuur de aandacht te trekken. ‘We geven bijvoorbeeld bij verschillende radioprogramma’s kaarten weg.’

Ook Avans mocht een aantal kaarten aan studenten verloten. ‘De studenten die de kaartjes winnen, mogen kiezen uit drie verschillende concerten’, zegt Wouters. ‘Verder krijgen ze een T-shirt en een aantal consumptiebonnen.’ De winnende Avansstudenten zijn de enigen die zo luxe naar het Bredase festival kunnen. ‘Avans is één van onze sponsors, dus de studenten verdienen wat ons betreft een extraatje.’

Hartelijke uitnodiging

Gemiddeld zijn er tijdens het volledige festival minder incidenten dan op een gemiddelde stapavond. ‘Moet je je voorstellen hoe goed de sfeer is’, vertelt Wouters. ‘Toch is er volgens mij maar één manier om erachter te komen hoe geweldig het Breda Jazzfestival is en dat is door gewoon te komen kijken en luisteren.’

‘Het jazzfestival is ooit begonnen voor studenten en dat moet ook zo blijven’, zegt hij. ‘We zullen nooit een Dance Festival worden, maar dit evenement is wel degelijk geschikt voor de Bredase jeugd.’ [IB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?