Terug naar overzicht

EHEC-bacterie goed lesmateriaal

Microbioloog Liesbeth Nuyens, docent aan de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu in Breda, maakt zich geen zorgen. ‘Het gaat tot nu toe nog maar om één bron in Noord-Duitsland waar de dodelijke bacterie is gevonden. En die EHEC-variant is trouwens nog niet eens de meest dodelijke uit die bacterie-familie.’

De economische schade die er ondertussen is geleden, vindt Nuyens wel heel kwalijk. ‘De autoriteiten hadden het eerst veel beter moeten onderzoeken, voordat ze iets gingen roepen over komkommers. De miljoenen die die telers nu kwijt zijn geraakt; dat krijgt nog wel een staartje.’

Actualiteiten

De docent maakt dankbaar gebruik van de actualiteiten voor haar colleges. Nuyens: ‘Elk relevant krantenartikel knip ik uit en plaats ik voor de studenten op Blackboard. Zeker in de minor Medische Diagnostiek, die vanaf september weer start, zijn dit soort onderwerpen goed om te behandelen. Studenten krijgen les over virologie, bacteriologie, schimmelleer, altijd met ethiek erbij. Toen met de Mexicaanse griep heb ik daar ook een casus van gemaakt.’

Het blijft dan wel bij theoriecolleges. ‘Micro-organismen als de EHEC-bacterie zijn veel te gevaarlijk om de school binnen te halen, dus daar kunnen we geen praktijklessen over geven. Helaas.’

Poll

Ook de poll op deze website bewijst maar weer eens hoe nuchter Nederlanders zijn als het gaat om EHEC. Studenten en medewerkers van Avans konden deze week reageren op de stelling ‘Ik eet nog gewoon komkommers en sla’. Een ruime meerderheid van 62 procent (220 stemmen) koos ‘Ja, er is toch niks mee aan de hand’ als antwoord. 73 mensen, ruim twintig procent van de stemmers, geeft wel aan de groenten nu extra goed te wassen. [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?