Terug naar overzicht

Hebben Polen recht op een uitkering?

HBO-Rechtenstudent Chantal Leemans deed hier, in opdracht van het Expertisecentrum Veiligheid van Avans, vier maanden lang onderzoek naar voor haar afstudeerscriptie. ‘Ik heb onderzocht in hoeverre de sociale zekerheid toegankelijk is voor MOE-landers. Dat zijn mensen uit Midden- en Oost-Europa die naar Nederland komen om te werken. Maar in de scriptie heb ik het eigenlijk vooral over arbeidsmigranten’, vertelt Chantal.

Recht op sociale zekerheid

Chantal concludeert in haar onderzoek dat MOE-landers wel degelijk recht hebben op sociale zekerheid, maar dat zij hier zelf vaak niet van op de hoogte zijn. Ook weten zij niet dat het belangrijk is om je in te schrijven bij de gemeente. ‘Arbeidsmigranten hebben volgens de Nederlandse wet ook recht op uitkeringen, bijstand en andere sociale zekerheid. Als ze maar ergens werken of ingeschreven staan. Dat had ik van tevoren niet verwacht.’

Discipline

Afstuderen bij het expertisecentrum betekende veel zelfstandigheid. ‘Ik heb veel thuis gewerkt en daar heb je veel discipline voor nodig. Je moet er echt voor gaan zitten.’ Vrijdag vond de afstudeerzitting plaats, waarbij ze haar scriptie verdedigde. En met succes: het onderzoek werd beoordeeld met een voldoende. Chantal gaat doorstuderen:  ‘Ik heb me net ingeschreven bij de Universiteit van Tilburg om een pre-master en master te gaan doen.’ [MG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?