Terug naar overzicht

Stapelaar wint strijd om hoog collegegeld

Barthel start in september 2010 een nieuwe studie op Avans, maar rondt ondertussen een eerdere hbo-studie af. Langzaamaan sijpelt deze informatie door van de oude hogeschool via DUO naar de administratie van Avans. Tegen die tijd is het al oktober. Avans stelt vast dat Barthel stapelaar is en schrijft zonder bericht het verhoogde instellingscollegegeld voor stapelaars van Barthels rekening af.

De student tekent bezwaar aan. Half maart 2011 komt de zaak voor bij de onafhankelijke Geschillenadviescommissie van Avans. Avans had nooit zomaar zonder bericht het extra geld van de rekening van de student af mogen halen, geeft de verdediging tijdens de zitting toe. Barthel is niet goed geïnformeerd door Avans, is de conclusie. Maar de student is zelf ook nalatig geweest, door zichzelf niet goed te informeren over de nieuwe wet rondom stapelaars.

Langstudeerboete

Toch stelt de Geschillenadviescommissie Barthel in het gelijk en adviseert dat de student zijn totale studie tegen het lage wettelijke collegegeld zou moeten kunnen volgen. Het College van Bestuur van Avans neemt dat advies over, maar met de kanttekening dat de student dan wel vanaf september 2012 een langstudeerder is. Barthel: ‘Met alle gevolgen van dien: ik zou dan vanaf mijn derde studiejaar de langstudeerboete van 3.000 euro extra moeten betalen. Dan zou het toch nog een duur geintje worden!’

De student Bouwmanagement en Vastgoed duikt daarop in het wetsvoorstel en ontdekt dat je niet tegelijk stapelaar én langstudeerder kan zijn. Het College van Bestuur heeft toegezegd dat hij, in zijn unieke geval, zijn totale studie (mits ononderbroken en zonder vertraging) mag volgen tegen het instellingscollegegeld ter hoogte van het wettelijke collegegeld. Barthel krijgt weer gelijk: ‘Ik heb nu zwart op wit vast laten leggen dat ik een zittende stapelaar ben en dus nooit de langstudeerboete kan krijgen.’

‘Het voelt echt alsof ik een behoorlijke strijd heb moeten leveren’, vertelt de student nu achteraf. ‘Ik kreeg het gevoel dat Avans er op een gegeven moment alleen nog maar mee bezig was hoe ze mij het slimste het meeste geld afhandig konden maken, erg vervelend. Hoewel mijn geval heel specifiek is, denk ik dat andere studenten met een vergelijkbare ervaring, misschien nog wel iets aan mijn verhaal hebben.’ [LJ]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Stapelaar weigert hoger collegegeld te betalen 17-03-2011

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?