Terug naar overzicht

Zijlstra vraagt Eerste Kamer op te schieten

Hij schrijft dat in een brief aan de Eerste Kamer. De onlangs geïnstalleerde senatoren wilden van hem weten waarom hij haast heeft met de wet. Zijlstra wil dat de Eerste Kamer die nog voor de zomervakantie behandelt. Dat moet gebeuren op de laatste vergadering, op 5 juli.

Boete

De wet moet volgens Zijlstra voor 1 september in het staatsblad staan, zodat studenten ‘vanaf de eerste dag van het komende studiejaar (…) rekening kunnen houden met de verhoging van het tarief voor langstudeerders’. Dat was belangrijk volgens de Tweede Kamer en de Raad van State en daaraan is hij juist tegemoet gekomen door de boete van 3.000 euro pas vanaf september 2012 te gaan heffen, legt Zijlstra uit.

Ook in verband met de prestatieafspraken die Zijlstra dit najaar wil maken met hogescholen en universiteiten is snelle invoering van belang. Anders ‘kan de bereidheid van de betrokken partijen om significante stappen te zetten, kleiner zijn’. [MdV/HOP]

Onnodige vertraging

Als de Eerste Kamer de wet pas in september gaat behandelen, levert dat bovendien onnodige vertraging op. Dan moet er namelijk een en ander in de wet worden aangepast en daarvoor moet een ‘novelle’ (wijziging) worden ingediend. Dan zouden ook de Raad van State en de Tweede Kamer zich opnieuw over de maatregel moeten buigen. [MdV/HOP]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Eerste Kamer geen haast met langstudeerder 23-06-2011

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?