Terug naar overzicht

Academicus voelt zich gezonder dan hbo’er

Al eerder bleek uit de cijfers van het CBS dat hoogopgeleiden zich gezonder voelen dan mensen met een lagere opleiding. Ze leven bovendien langer en hebben minder vaak last van chronische aandoeningen.

Duidelijk verschil

Voor het eerst heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek een onderscheid tussen hbo’ers en wo’ers vanaf 25 jaar gemaakt. Het verschil is niet groot, maar wel duidelijk: zo’n 4 procentpunt.

Overigens is leeftijd veel bepalender voor de ervaren gezondheid dan opleiding: van de 75-plussers voelt de helft zich niet meer optimaal.

Kwaaltjes

Ook is ervaren gezondheid niet hetzelfde als de afwezigheid van kwaaltjes. Mensen met hoge bloeddruk voelen zich in meer dan de helft van de gevallen gezond of zeer gezond. Als die hoge bloeddruk de enige aandoening is, dan zegt zelfs meer dan tachtig procent zich gezond te voelen. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?