Terug naar overzicht

Pizza’s bakken met gehandicapte kinderen

Je moet natuurlijk wel iets met kinderen hebben om als vrijwilliger in het animatieteam van vakantiepark Domaine de Puylagorge aan de slag te gaan. En je moet ook een beetje flexibel zijn, maar vooral: je moet er lol in hebben. ‘Het is hard werken, je maakt werkdagen van zo’n tien uur’, vertelt Floor Latijnhouwers, eerstejaars van de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming in Den Bosch. ‘Maar je leert er ontzettend veel van.’

Ouders ontspannen

Floor werkte in de meivakantie twee weken als vrijwilliger op het Franse vakantiepark, waar ouders met kinderen met een beperking terecht kunnen. ‘Die beperkingen zijn verschillend. Er zijn kinderen met het syndroom van Down maar ook lichamelijk gehandicapte kinderen’, vertelt Floor. Doordat de kinderen worden begeleid door de vrijwilligers, kunnen de ouders eens een keer ontspannen. ‘Ze kunnen alles even loslaten.’

Twee keer per dag organiseert het animatieteam activiteiten. ’s Ochtends krijgen de lammetjes melk en kunnen de kinderen tot hun eigen hilariteit helpen met poep scheppen. ’s Middags worden er pizza’s gebakken of staat knutselen op het programma. Floor: ‘Natuurlijk is er altijd een draaiboek, vaak loopt het toch weer anders, dat is juist leuk.’

Veel organiseren

Hoewel zij als vrijwilliger op de camping werkte, is dit werk ook erg aan te raden als stage voor studenten CMV of SPH. ‘Je maakt tien uur per dag. Als je per jaar 150 uur stage moet lopen dan zit je daar in een paar weken zo aan. Zeker als CMV-student is het de moeite waard omdat je lekker veel mag organiseren en plannen.’

De volgende meivakantie is Floor waarschijnlijk net als de vele andere vrijwilligers weer van de partij. ‘Het is ook een beetje vakantie. ’s Avonds zit je gezamenlijk gezellig bij de tent. Er wordt een kampvuur gemaakt en we drinken een biertje.’

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk of de mogelijkheden voor een stage? Neem dan contact op met Floor Latijnhouwers (fj.latijnhouwers@student.avans.nl) of kijk op de website van de camping. [MG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?