Terug naar overzicht

Avans pakt lakse inschrijvers aan

De maatregel geldt zowel voor studenten die zich hebben aangemeld voor een nieuwe opleiding als voor herinschrijvende ouderejaarsstudenten. De eerste groep meldt zich via Studielink aan bij een opleiding van Avans. Om die inschrijving compleet te maken moeten sommige studenten hun diploma en identiteitsbewijs opsturen en een machtiging voor het collegegeld afgeven. Ouderejaarstudenten hoeven zich alleen via Studielink her in te schrijven en een machtiging op te sturen. Alle aanmeldingen die op 1 oktober niet afgerond zijn, worden geannuleerd.

Drieduizend studenten

‘Het lijkt wel of studenten zich steeds later inschrijven’, zegt Frank Buitenhuis van de Studentenadminstratie. ‘Formeel moet dit voor 1 september zijn gebeurd, maar sommige academies laten studenten ook nog na de datum toe. Gevolg is dat heel veel studenten pas in september hun inschrijving afronden. Op dit moment gaat het om bijna 3.000 studenten.’

Volgens Buitenhuis moeten de lakse studenten worden gestimuleerd: ‘We verwachten dat het afsluiten van hun account als een prikkel werkt voor die studenten. Ze staan officieel misschien nog niet ingeschreven, maar maken al wel gebruik van de Avansfaciliteiten. Als ze niet meer kunnen inloggen, zullen ze eerder zijn geneigd om alsnog hun inschrijving af te ronden.’

Boete

Aanleiding voor de maatregel waren de problemen rond een student die vorig jaar instroomde vanuit het mbo. Toen de student in november zijn inschrijving aan Avans wilde afronden, bleek dat hij helemaal niet toelaatbaar was. Met zijn mbo-3 diploma mocht hij niet aan een hbo-opleiding beginnen. De studiefinanciering die hij sinds september onterecht ontving, moest hij inclusief boete terugbetalen. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?