Terug naar overzicht

Breda en Troje delen geschiedenis

List

Iedereen kent het verhaal. De Grieken bouwen een reusachtig houten paard waarin soldaten zich verstoppen. De Trojanen halen het binnen en daarmee is hun ondergang een feit. Maar van dit stukje geschiedenis is ook een Nederlandse versie. In het jaar 1590 bedenkt Prins Maurits een list om Breda eindelijk te verlossen van de Spanjaarden, die hier inmiddels al tien jaar heersen. Hij stuurt een turfschip naar het kasteel waar de bezetters gelegerd zijn, maar het is geen gewoon turfschip. In het ruim, onder de lading turf die er altijd ligt, wachten 75 soldaten…

De mannen van Studio Smack willen dit verhaal een nieuw leven inblazen door er een animatie van te maken. Ze hebben alle drie gestudeerd aan de Academie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost in Breda. ‘Het verhaal van het Turfschip van Breda is een heel belangrijk verhaal in de Nederlandse geschiedenis’, zegt Béla Zsigmond van Studio Smack. ‘Het is eigenlijk een mix van een spannend actionverhaal en geschiedenis. Daarom maken we onze animatie ook in schimstijl. Dat vinden we goed passen bij de sfeer van het verhaal.’

Op zoek naar donaties

Maar er is één ding dat deze animatie nog in de weg staat en dat is geld. Studio Smack zoekt nog naar donateurs want de oud-studenten moeten in veertig dagen tienduizend euro bij elkaar krijgen. Inmiddels zijn er negen dagen om en is er een bedrag van 2.555 euro gedoneerd, 25 procent van het eindbedrag. ‘Je helpt ons met tien euro al’, zegt Béla Zsigmond. ‘Iedere donatie doet mentaal ook heel veel. Niet alleen financieel. We hebben er wel veel vertrouwen in dat het lukt, maar het wordt heel spannend.’

Iedereen die Studio Smack financieel ondersteunt, krijgt daarvoor ook iets terug. Zo wordt je naam genoemd in de aftiteling en bij een donatie vanaf honderd euro mag je zelfs een rol spelen. ‘Alle figuren worden door echte mensen gespeeld en daarna maken we er schimmen van. We hebben nog genoeg ruimte voor donateurs in de animatie.’ [HS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?