Terug naar overzicht

Bredase Wikileaks voorlopig offline

‘Door de massale media-aandacht zijn er verwachtingen gecreëerd die ik niet waar kon maken’, vertelt Michel Spekkers, tweedejaarsstudent Bestuurskunde in Den Bosch. Het idee voor een lokale Wikileaks-pagina werd door landelijke media al snel omgedoopt tot de Nederlandse versie van de internationale klokkenluiderswebsite en dat zorgden voor een stortvloed aan informatie. ‘Mensen stuurden veel persoonlijke meningen op, het kost veel tijd om dat allemaal te controleren. Dat is niet te doen.’

Als voorbeeld geeft de student de zaak rondom de Bredase sms-dienst HetGoedeDoelSMS. Open(N)u toonde door het openbaar maken van documenten aan dat door de dienst bij mensen ten onrechte geld was afgeschreven. ‘Bij dit onderzoek heeft het ook weken geduurd voordat we iets naar buiten konden brengen.’

Voorzichtig zijn

In berichtgeving op Omroep Brabant wordt Spekkers neergezet als iemand die heeft gefaald. De Nederlandse Wikileaks zou al ruziënd uit elkaar zijn gevallen. De student is het daar niet mee eens. ‘Ik ben natuurlijk wel teleurgesteld. Maar op deze schaal kun je kwaliteit gewoon niet waarborgen. Het gaat hier wel om vertrouwelijke informatie, daar moet ik voorzichtig mee zijn.’

Selecte groep

De website had misschien meer succes gehad als de makers ervan in de luwte hadden kunnen blijven, meent hij. Op de achtergrond wordt nu gewerkt met een select groepje mensen aan een aantal dossiers. ‘We zitten nu meer op de expertkant. Er zitten bijvoorbeeld onderzoeksjournalisten bij. We kunnen sneller communiceren en dus ook eerder conclusies trekken.’ Welke zaken er binnenkort aan het licht komen, wil Spekkers nog niet zeggen. ‘Die fout maak ik niet nog een keer.’ [MG]

Lees ook de eerder verschenen artikelen:

Lokale Wikileaks actief in 11 gemeenten 20-12-2010

Veel Animo voor lokale Wikileaks 15-12-2010

Avansstudent start ‘Wikileaks’ Breda 10-12-2010

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?