Terug naar overzicht

Cursus CSI van Engelse expert

Gruwelen

Het college van de gastdocent John Cassella begin meteen goed. De hoogleraar laat een filmpje zien waarin overal lijken van een tsunami te zien zijn. Waterlijken wel te verstaan, en dat zijn niet de prettigste beelden om naar te kijken. Gezichten en zelfs hele lijven die zijn opgezwollen en lichaamsdelen die blauw en geel zijn uitgeslagen. Dit filmpje wordt gevolgd door foto’s van ongelukken en lijken. Het lijkt de studenten niets te doen. ‘Je hebt het al zo vaak gezien’, zegt derdejaarsstudent Micha van der Palen. ‘Dus je kijkt er niet meer naar alsof het iemand is die veel geleden heeft. Je kijkt er naar alsof het een aflevering van CSI is.’

Wat de gastdocent betreft: hij doet het wel goed volgens de studenten. ‘Je merkt aan hem dat hij veel weet’, vindt Rob Buurstede. ‘In Engeland zijn ze sowieso veel verder in het forensisch onderzoek, dus voor ons als Nederlandse studenten is dat heel interessant.’

Wel is het college in het Engels, dus voor de studenten die daar minder goed in zijn, is het wel wat lastiger te volgen. ‘Maar John legt het allemaal erg duidelijk uit’, zegt Rob en meerdere studenten vallen hem bij. ‘Hij gaat er niet vanuit dat we de vaktermen kennen’.

Het gastcollege van John Cassella is onderdeel van Capita Selecta. Dat is een cursus binnen de minor Ketenanalyse die is bedoeld om studenten te laten zien wat er allemaal is binnen het vakgebied. ‘Binnen dit project komen er allemaal hoogleraren en wetenschappers uit verschillende hoeken van het forensisch onderzoek gastcolleges geven’, legt docent Kay Michiels uit.

Crimescene House

Bij dit project hoort ook nog een studiereis. De studenten gaan dan naar de Staffordshire University in Engeland. In een dorpje daar vlakbij is een Crimescene House gebouwd. Daar worden plaatsen delict nagebootst en de taak van de studenten is dan om het delict op te lossen. ‘Ik heb er nu al zin in’, zegt Michiels. ‘De studenten zitten tijdens deze reis altijd zo in hun werk, dat ze ’s avonds zelfs te moe zijn om uit te gaan. Dan heb je echt wat bereikt als opleiding.’

Foto’s minder vies maken

Het gastcollege eindigt met een practicum. De studenten moeten een afschuwelijk ogende foto analyseren en zelfs overtrekken. De foto laat een vrouw zien die op bed ligt met haar hoofd helemaal kapot geslagen. Overal zit bloed en de hersenen van de vrouw zijn bijna helemaal te zien. Maar de studenten zijn bezig alsof ze schilders zijn die een kunstwerk maken. ‘We moeten zo’n tekening maken omdat juristen zulke bloederige foto’s vaak niet willen zien’, zegt de student Kelly Raets. ‘Toch moet een forensisch onderzoeker de bewijzen kunnen tonen in de rechtszaal’, zegt ze. ‘Daarom trekken we hem over, dan ziet er een stuk minder vies uit.’ [HS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?