Terug naar overzicht

‘Jonge kunstenaars verdienen een kans’

Experiment

Het project dat de drie zussen hebben bedacht en uitgewerkt kreeg de naam ‘Proeftuin’ met zich mee. ‘Het heet zo omdat het een experiment was in de beeldentuin van mijn tante’, vertelt Silvie trots. De tuin is ruim één hectare groot dus er is genoeg ruimte om er iets leuks van te maken. De drie jonge vrouwen hadden een plattegrond met programma gemaakt zodat mensen hun eigen route konden bepalen. ‘Het was moeilijk om alles te kunnen bekijken.’

Proeftuin was te zien in Beeld & Tuin Duizel aan de St. Janstraat 68 in Duizel op 26 juni 2011. Het duurde van 13.00 uur tot 17.00 uur en ongeveer 180 mensen zijn komen kijken.

De bedoeling van het project was om een podium te bieden aan beginnend kunstenaars. ‘Zelf zijn wij dat natuurlijk ook’, zegt Silvie. ‘Dat was dus een reden voor ons om dit te organiseren. Jonge kunstenaars moeten de kans krijgen om hun werk aan de wereld te laten zien.’

Silvie, Marleen en Loes wilden het project samen doen omdat ze allemaal kunstzinnig zijn, maar wel alle drie op een ander gebied. Loes heeft de dansacademie gedaan, Marleen theatervorming en ik doe Illustratie. ‘We vullen elkaar dus goed aan’, vertelt Silvie. ‘Het enige wat wel eens ooit voorkomt is jaloezie. Soms zou ik zo graag alles willen kunnen!’

Kunst uit alle disciplines

In de Proeftuin was van alles te zien. Van een dichter die aan een tafel in de vijver zat te schrijven, zijn gedichten in plastic wikkelde en ze in het water gooide, tot dans, architectuur en een levend kostuum. In een klein tuinhuisje werd muziek gemaakt en omdat het al een beeldentuin is, waren er natuurlijk overal beelden te zien. Tekeningen en schilderijen werden ook vertoond. Kortom, er was kunst uit alle disciplines te bekijken.

Droom

‘Mijn toekomstdroom is dat ik kan leven van illustratieve vormgeving’, zegt Silvie. ‘Verder wil ik heel graag mijn eigen ideeën kunnen blijven uitwerken. Dus ik wil niet eindigen als een illustrator voor kinderboeken en daar dan niks naast doen. Ik wil nooit alleen één ding doen.’ Als ik een keer iets moet doen wat ik niet leuk vind, maakt het me niet zoveel uit. Niemand vindt zijn of haar werk altijd leuk. Al kun je het bij illustratie wel zelf leuk maken.’ [HS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?