Terug naar overzicht

Kunstenaars gebruiken oude technieken

Wat vind jij mooier? Ambachtelijke kunst of toch de digitale? Hierover gaat het tijdens de jaarlijkse Studium Generale van de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost. Op 21 en 22 september vindt dat plaats op de AKV|St. Joost in Breda en in Den Bosch.

Als een kunstenaar vroeger iets had gemaakt, kon je er vanuit gaan dat hij het ook had bedacht. Alle stappen van het proces die vooraf gingen aan het eindresultaat werden ontworpen én gemaakt door de kunstenaar zelf. Tegenwoordig ligt dat veel complexer. Allerlei factoren, waaronder de computer, hebben ervoor gezorgd dat meer mensen (en computers) werken aan een groter productieproces. Maar de ambachtelijkheid van vroeger lijkt ook terug te keren. Kunst van vroeger wordt weer populairder. Maar is dit positief of negatief?

Revival van de ambachtelijkheid

Tijdens het Studium Generale 2011 van AKV|St. Joost draait het allemaal om de revival van de ambachtelijkheid. Er wordt gediscussieerd over allerlei vragen rondom dit verschijnsel. Op woensdagmiddag 21 september vanaf twee uur in Breda wordt er vooral gesproken over de terugkeer van de ambachtelijke kunst. Er zijn steeds meer kunstenaars die weer technieken van vroeger gebruiken. Zij staan deze middag daarom centraal.

De maatschappij digitaliseert

Donderdag is het in Den Bosch te doen. Daar wordt de digitalisering onder de loep genomen. Om tien uur begint het programma. ‘s Ochtends gaat het vooral over de voordelen van de digitale maatschappij. De computer is een nieuw gereedschap om mooie dingen te kunnen maken. De donderdagmiddag staat in het teken van samenwerking van kunstenaars met specialisten.

Blijf op de hoogte via www.akvstjoost.nl. [HS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?