Terug naar overzicht

Symboliek van een kindertekening

In de lezing bespreekt Gubbels een tekening die tien jaar geleden door een leerling op een basisschool in Oudenbosch is gemaakt. Hij ziet daarin een kosmische ervaring die in beeld gebracht is.

Mystiek

‘Transcendente en mystieke ervaringen komen in alle tijden en bij alle mensen voor. Ook bij kinderen. Door zijn natuurlijke ontvankelijkheid is een kind daarvoor misschien wel het meest gevoelig’, schrijft Gubbels in zijn toelichting. In de les laat hij zien dat alle onderdelen van de tekening een symbolische betekenis hebben. 

Wat doet bijvoorbeeld een verkeersbord boven op een berg, waar geen auto’s kunnen komen? Wat betekenen de kleuren van de berg? Daarnaast maakt de docent de vergelijking met een zestiende-eeuwse tekening van de Spaanse mysticus Johannes van het Kruis.

Overdragen

Gubbels wil de lezing gebruiken om te laten zien hoe hij als docent godsdienst/levensbeschouwing naar de dingen kijkt. Die manier van kijken heeft hij de afgelopen jaren ook aan studenten geprobeerd over te dragen. De les is voor iedereen toegankelijk en begint morgen om 16.00 uur in HF003, Avans Breda. [SW]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?