Terug naar overzicht

‘Waarom zou je je schamen voor ADHD?’

De eerstejaarsstudent, van de Avans School of International Studies in Breda, wil heel erg graag door naar zijn tweede jaar. ‘Wat hij wil, is studeren’, zegt zijn vader terwijl de tranen in zijn ogen staan. De student haalde in zijn propedeusejaar drie studiepunten te weinig en moet daarom de school verlaten. Hij is echter in beroep gegaan omdat hij redenen heeft voor zijn vertraging. De zaak kwam vrijdagochtend voor bij het College van Beroep, de onafhankelijke rechtbank van Avans.

Problemen

Tijdens de zitting doet de vader van de jongen het verweer. ‘Toen mijn zoon net klaar was met zijn kleuterschool verhuisden we naar Italië. Daar heeft hij op school gezeten. Hij was druk, maar in Italië werd er verder niets mee gedaan. Later verhuisden we terug naar Nederland en begon mijn zoon in 2 vwo. Hij had een enorme taalachterstand dus al zijn problemen werden daarop afgeschoven. Pas sinds juli 2010, net voordat hij ging studeren, begon duidelijk te worden dat hij ADHD heeft.'

Gelijktijdig met zijn studie in Breda begon de zoektocht naar de juiste medicijnen. De student was iedere ochtend misselijk en had hoofdpijn. ‘Hierdoor heeft hij heel veel tentamens en andere studieonderdelen niet goed gedaan’, legt de vader uit. ‘Mijn zoon schaamde zich voor zijn problematiek dus daarom is hij er nooit voor uitgekomen.’

De examencommissie begrijpt niet waarom de student niet gewoon heeft gezegd dat hij ADHD heeft. ‘Waarom zou je je daar nou voor schamen?’, vraagt de voorzitter van de examencommissie zich af. Als de examencommissie het eerder had geweten, zouden ze hulp hebben geboden. ‘We hadden hem extra tentamenkansen kunnen geven of hem beter kunnen begeleiden.’

Oplossing

Vader en zoon begrijpen het volkomen, maar smeken om een tweede kans. ‘Ik wil er echt voor gaan’, zegt de student. ‘Ik wil studeren. Ik ben juist nu zo gemotiveerd.’ Maar de examencommissie heeft volgens de regels gewoon gelijk, daar valt niet omheen te draaien.

De examencommissie en de student komen tijdens de zitting tot een oplossing: een hertentamen. Volgens de commissie heeft de student daar recht op omdat hij problemen heeft gehad tijdens zijn propedeusejaar. ‘Als je dit tentamen haalt, heb je genoeg studiepunten om door te kunnen’, aldus de examencommissie. [HS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?