Terug naar overzicht

‘We zuipen samen tweehonderd liter bier’

Het is weer tijd voor de Tilburg University Campus. Dit jaarlijkse evenement is bedoeld om samen het nieuwe studiejaar in te luiden. Duizenden studenten doen er aan mee, waaronder een groep van Avans. Zij zijn er namens de Tilburgse studievereniging Totus

Tweehonderd liter bier

‘Het nieuwe schooljaar is weer begonnen!’, roept een blije student door de menigte. Maar of hij het echt zo vrolijk meent, weet niemand. Iedereen is straal bezopen. ‘Ik denk dat er dit jaar vier liter bier per persoon doorheen gaat bij ons’, zegt Aafra van de Tilburgse studentenvereniging Totus. ‘Er zijn ongeveer vijftig studenten van Avans aanwezig op deze Cantus dus dat betekent dat we er tweehonderd liter doorheen zuipen met z’n allen. Dat rekensommetje kunnen we nog wel maken.’

De vijftig aanwezige studenten van Avans komen uit alle studiejaren en van alle opleidingen binnen de Tilburgse Avans. Een paar eerstejaars moeten eraan geloven, maar ook afgestudeerden doen vrolijk mee. ‘De oud-studenten komen bijna nooit naar activiteiten van Totus’, zegt Aafra. ‘Maar de Cantus is zo leuk dat ze dat wel de moeite waard vinden. Zo kunnen we ze af en toe toch nog even zien.’

'Geen echte Cantus'

‘Dit is geen echte Cantus', zegt Jos, student HBO-Rechten aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys in Tilburg. ‘Bij een echte Cantus zijn er hele strenge regels waar iedereen zich aan moet houden. Je mag niet naar de wc, je mag eigenlijk sowieso niet van tafel af, je mag niet op de banken en tafels staan en ga zo maar door. Hier is het wat minder streng’, zegt hij.  ‘Al is op tafels staan hier eigenlijk ook verboden’, voegt hij er schuldbewust aan toe.

‘Het leukste aan de TUC vind ik dat alle groepjes één groep worden’, zegt Aafra. ‘Je spreekt iedereen van alle verschillende hogescholen en de universiteit en je maakt er met alle Tilburgse studenten één groot feest van.’ Ineens begint het nummer 'The lion sleeps tonight' en iedereen gaat op de banken en tafels staan. Het lijkt wel een wedstrijdje wie kan het valst ‘ahooooeeee oehoehoehoe awambawee’ zingen. En iedereen doet eraan mee. [HS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?