Terug naar overzicht

3.000 euro voor buitenlandse toppers

De beurzen werden uitgereikt aan de beste studenten van het studiejaar 2010-2011. De belangrijkste eis om in aanmerking te komen was dat je in één collegejaar zestig studiepunten behaald moet hebben. Uit deze groep werden de studenten met de beste resultaten gekozen.

De beurzen worden aan deze buitenlandse studenten uitgereikt, omdat voor hen het collegegeld vele malen duurder is dan voor Nederlandse studenten. De overheid draagt namelijk niets bij aan de financiering van hun studie. Terwijl een Nederlander ongeveer 1700 euro per jaar kwijt is, betaalt een buitenlandse student 7650 euro per jaar aan collegegeld.

De meeste studenten kwamen uit China, maar er waren ook studenten bij van Vietnamese, Taiwanese en Indonesische afkomst. Marja Kamsma van het College van Bestuur begon met een speech waarin ze erg serieus werd. ‘De achteruitgang van de planeet, de mensheid en de economie rust op jullie schouders. Deze generatie studenten heeft een enorme verantwoordelijkheid. Blijf alsjeblieft zo ambitieus, want onze planeet ligt in jullie handen.’

Magie

Voor entertainment werd ook gezorgd. Goochelaar Tilman Andris veroorzaakte veel verbaasde gezichten met zijn trucs. Het leek wel magie. Hij begon met een touw dat hij zonder enige inspanning uit elkaar trok en weer repareerde. Maar ook de truc met de kopjes en de balletjes sprak de studenten aan. Onder hun ogen verdwenen en verschenen de balletjes zonder dat je kon zien waar ze bleven of waar ze vandaan kwamen. Door de geschiedenis van het goochelen erbij te betrekken, maakte hij er een mooi geheel van.

Dit jaar een boot

Maar het draaide deze middag natuurlijk niet om toespraken en goocheltrucs. De studenten kwamen voor de uitreiking van de cheques van 3.000 euro. Voor een aantal studenten was de beurs op zich een doel om goed te presteren, maar sommigen wisten nu pas van het bestaan ervan. Ook waren de plannen voor hoe de studenten het geld gaan uitgeven zeer uiteenlopend. ‘Vorig jaar zei ik dat ik een auto wilde kopen. Dit jaar ga ik voor een boot’, grapte een Chinese student. Anderen willen gaan reizen, shoppen of het uitgeven aan hun studie. [HS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?