Terug naar overzicht

Avans Breda bouwt megafietsenstalling

1.200 plaatsen

Het is een onaangename verrassing voor de studenten die na de herfstvakantie nietsvermoedend weer op school komen. De hoofdingang van het Avansgebouw aan de Hogeschoollaan in Breda is volledig dichtgebouwd met hekken en je struikelt bijna over de fietsen die overal staan. Op iedere hoek van het gebouw staan afgezette stukjes waar je je fiets kunt plaatsen. Voor de entree is namelijk een overdekte stalling in aanbouw die plaats moet gaan bieden voor 1.200 fietsen, scooters en brommers. Maar het duurt nog tot half november tot het gevaarte klaar is.

Verplaatste fietsen

‘Nu word ik er echt ziek van!’, zegt de Bredase derdejaarsstudent Pabo Zsa-Zsa Bootsman op gefrustreerde toon. ‘Ze hebben mijn fiets alwéér verplaatst, ik kan hem nergens vinden.’ Ze had haar fiets tussen de brommers en scooters tegen een rekje gezet, maar daar staat hij nu niet meer. ‘Er zijn nooit genoeg plekken voor alle studenten’, zegt ze. ‘Laatst stond er een bewaker en toen moest je je fiets binnen de linten zetten, maar er was gewoon te weinig ruimte. Als je ’s middags weg wilde, stond het er zo vol dat je er met je fiets niet meer uit kon. Ik ben blij dat ze nu eindelijk iets aan het probleem gaan doen. Ah, daar staat mijn fiets! Ze hebben hem in het fietsenrek gezet.’

Dubbele rekken

De nieuwe stalling gaat plaats bieden voor 1.200 fietsen. ‘Het wordt eenzelfde soort stalling als op veel stations’, zegt hoofdconciërge Hans de Hart. ‘Er komen dubbele rekken zodat studenten hun fietsen boven en onder kunnen plaatsen, er komt een duidelijke bewegwijzering en er komt een apart stuk voor brommers, scooters en motoren.’ De conciërges zijn ervan overtuigd dat het gaat werken en dat ze geen verkeerd geparkeerde fietsen meer hoeven te verplaatsen.

‘Dat verplaatsen doen we omdat fietsen vaak midden op de weg langs het gebouw staan’, zegt De Hart. ‘Maar die moet vrij gehouden worden voor de vrachtwagens die komen voor het laden en lossen voor de catering. Daarnaast moet er natuurlijk ruimte zijn voor eventuele hulpdiensten. Laten we hopen van niet, maar het kan ieder moment ineens nodig zijn. Dat weet je nooit van tevoren.’ [HS]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Fietsen niet voor de ingang stallen! 05-09-2011

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?