Terug naar overzicht

Bedenk een oplossing voor een bedrijf!

Jordi de Weert en Jasper van der Sandt, twee derdejaarsstudenten Small Business en Retail Management in Breda, hebben iets ontwikkeld om bedrijven en studenten te kunnen laten samenwerken. Ze hebben een concept bedacht met de naam ‘Denktanker ’.

Bedrijven dagen je uit

Stel: een bepaald kledingmerk weet niet hoe het om moet gaan met de opkomende social media. Het bedrijf kan zich melden bij de twee studenten en samen gaan ze om de tafel zitten om een concrete vraagstelling op te stellen. Bijvoorbeeld: Hoe kunnen we ons merk doormiddel van social media bekender maken? Deze vraag wordt op de website gezet en studenten kunnen zich aanmelden om er een oplossing voor te bedenken. Voor de beste ideeën staat er zelfs prijzengeld tegenover. Maar dat is niet het enige. Indien een student een goed idee heeft, wil een bedrijf hem of haar misschien zelfs een stage of een baan aanbieden. ‘Dát is uiteindelijk wat we hopen te bereiken’, zeggen Jordi en Jasper.

Één uitdaging die Jordi en Jasper zelf hebben bedacht, is al voorbij: Geef een beschrijving waarom jij denkt dat Denktanker een voordeel voor jou is. Zeven antwoorden zijn ervoor ingestuurd. ‘Dat is niet verkeerd, voor een eerste keer’, zeggen de oprichters. ‘Het is veelbelovend.’ Nu zijn ze bezig met het maken van een testcase. ‘Alleen voor ons is het een testcase omdat het de eerste échte uitdaging is.’

‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’

Het idee komt van Jordi, maar samen hebben de twee studenten er van gemaakt wat het nu is. ‘In de Elsevier staat de vaste rubriek ‘Talent’ en die lees ik altijd’, zegt Jordi. Één keer stond daar een stuk in over een Amerikaanse jongen die ‘Brainrack’ had bedacht. Dat is eigenlijk zoiets als wat wij nu hebben. Ik vond het zo’n leuk idee dat ik er samen met Jasper een Nederlandse versie van heb gemaakt. Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch?’

Maar het heeft de studenten veel moeite gekost om er echt de tijd in te kunnen steken die het nodig heeft. ‘We wilden er in ons derde jaar onze stage van maken, maar volgens de regels van de opleiding mag dat niet’, zegt Jasper. ‘We moeten bij een al langer bestaand bedrijf stage lopen, niet bij onszelf. Maar omdat onze opleiding het altijd aanmoedigt om een eigen onderneming te beginnen, hebben we bezwaar gemaakt bij de Examencommissie. We hadden alles zo goed voorbereid en we hadden zulke goede argumenten dat we gelijk kregen. Voor de toekomst hopen we dat ook andere studenten de kans krijgen om hun eerste stage bij hun eigen onderneming te lopen.’

Trots als een pauw

‘Met Denktanker willen we vooral bereiken dat studenten een kans krijgen om hun creatieve ideeën te uiten. Daarnaast mogen de studenten ook trots zijn op wat ze bereiken met hun oplossingen. Dat is de reden dat ons logo een pauw is met een brilletje en een doctoraalmuts.’

‘We hopen dat we binnen twee jaar ons brood met dit project kunnen verdienen’, zegt Jasper. ‘En we hopen dat ons bedrijf ooit in heel Nederland kan opereren, maar voorlopig kunnen we in Breda nog heel veel doen. De stad heeft een geweldige economie omdat het zowel vlakbij de Rotterdamse en Antwerpse havens als bij de Randstad en Eindhoven ligt.’ [HS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?