Terug naar overzicht

Energy Challenge: ontbijten in kaarslicht

Vorige week kwam er op Twitter een opzienbarende foto langs. Teamcaptain Esther van der Ham en haar gezin, ontbijtend in het kaarslicht. Een wel heel extreem voorbeeld van zuinig energieverbruik. ‘Dat was meer voor de gein’, licht Van der Ham toe. ‘Maar we zijn er wel heel bewust mee bezig. We rennen ook geregeld naar de Wattcher (apparaatje dat het stroomverbruik meet, red) om te kijken hoever ie uitslaat als we een lamp aandoen.’

Energievreters

In plaats van extreem besparen wordt er in huize Van der Ham vooral bezuinigd op de energievreters bij uitstek: de wasmachine, de droger en de stofzuiger. Van der Ham: ‘De kinderen dragen hun spijkerbroek een dag langer, de kleding hangt voortaan aan rek in de woonkamer te drogen en in plaats van de stofzuiger pak ik nu vaak een bezem.’

Het is niet genoeg voor een plaats aan de top van het bezuinigingsklassement. ‘Ik ben coördinator van het Expertisecentum Duurzame Innovatie, het zou raar zijn als ik niet al zuinig met energie zou omgaan. We hebben vorig jaar al 25 procent energie bespaard door gebruik te maken van spaarlampen en stadsverwarming. Bij ons valt er wat dat betreft dus niet meer zoveel te winnen.’

Megaverbruikers

Koploper besparen binnen het Avansteam is evenementenorganisator Hanneke Satter. Dat komt vooral omdat haar huishouden vóór de Energy Challenge in de categorie “megaverbruikers” viel: ‘Zelfs toen we dachten dat ’s avonds alles uitstond, verbruikten we nog 700 watt. Dan heb je het over koelkasten, het alarm en de klimaatbeheersing. Wij letten eerst ook nergens op. Onze vaatwasser draaide wel eens drie keer per dag. Die gaat nu nog maar maximaal één keer aan.’

Verder gingen de laptops uit in plaats van op stand by, branden de lampen niet langer continu en ging de stekker van de derde koelkast uit het stopcontact. Geen drastische maatregelingen dus. Bewust, volgens Satter: ‘Natuurlijk is het een wedstrijd. Maar ik ga niet besparen op dingen, waar ik over zes weken niet meer op bezuinig. Ik ga vanmiddag bijvoorbeeld op vakantie, maar ik pak nog gewoon het vliegtuig. Dat zou ik na deze wedstrijd ook gedaan hebben.’ [CT]

Energy Challenge in beeld

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?