Terug naar overzicht

‘Ik gaf mezelf de schuld na zijn hartaanval’

Blijvende schade

Hij hoorde nog wat gestommel boven, maar omdat hij al te laat was voor college haastte hij zich naar Avans. Twee uur later krijgt de Informaticastudent een telefoontje dat zijn vader een hartaanval heeft gekregen. Zijn vader overleeft het, maar omdat de hulp relatief laat op gang komt, houdt hij er blijvende schade aan over. ‘Ik gaf mezelf daar de schuld van’, vertelt de student. ‘Als ik gewoon had gecheckt wat er aan de hand was, had hij veel eerder hulp gehad.’

De student zit daardoor vanaf februari, toen het voorval zich afspeelde, hevig met zichzelf in de knoop: ‘Ik wilde niks meer met school te maken hebben, dacht er ook niet meer aan.’ Hij haalt in vier maanden tijd alleen de vier studiepunten van een groepsopdracht uit het eerste jaar: ‘Maar eigenlijk alleen omdat ik mijn medestudenten niet in de steek wilde laten.’

Radar

‘Het derde en vierde blok leek hij van de radar verdwenen’, bevestigt zijn begeleidend docent en tevens lid van de examencommissie. ‘Ik wist dat zijn vader een hartaanval had gehad, maar ik was er niet van op de hoogte dat hij zichzelf bepaalde dingen kwalijk nam. Hij heeft nooit aangegeven dat hij met zichzelf in de knoop zat.’

En daar zit volgens de examencommissie nu precies het probleem. De student heeft meer dan vier maanden de tijd gehad om zijn situatie uit te leggen. Zo heeft hij zijn problemen nooit met een decaan besproken, terwijl dit hem wel is aangeraden. ‘Dat vind ik ook heel dom van mezelf’, antwoordt de student schuldbewust. ‘Maar ik was gewoon helemaal van de kaart.’

Ongegrond

Omdat de student na twee jaar tijd niet zijn propedeuse heeft gehaald, kan de examencommissie niets anders dan hem een negatief bindend studieadvies geven. De student heeft genoeg kansen gehad om zijn situatie uit te leggen, maar heeft dat nagelaten. Daar sluit het College zich bij aan. Het beroep van de student wordt ongegrond verklaard. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?