Terug naar overzicht

Komt nieuwe Vliegende Panter van Avans?

Hockeymeisjes, bejaarden, Brabanders die het lekker vinden om met een wattenstaafje in hun oor te pulken, de Palingsound, vrouwen van veertig die naar hun cabaretprogramma komen kijken; Jeroens Clan neemt in haar sketches van alles op de hak. ‘Je kunt ons wat dat betreft een beetje vergelijken met De Vliegende Panters’, legt eerstejaarsstudent Grafische Vormgeving Matthias Tuns uit. ‘We spelen veel korte scènes en zingen liedjes.’

Try-out

Met die combinatie wist het viertal voor de zomervakantie de jury te overtuigen tijdens een tien minuten durende auditie. Inmiddels zijn ze een paar maanden verder en is Jeroens Clan bezig aan de try-out tour van het cabaretfestival. Iedere week staan ze, samen met twee medekandidaten, in een ander theater op de planken. Komend weekend is Amsterdam aan de beurt, een week later Enschede.

Maar uiteindelijk draait alles om de halve finales in Groningen zelf. Eind oktober wordt bepaald welke cabaretacts doormogen naar de finale. Matthias is vol vertrouwen: ‘We hebben onze concurrentie gezien tijdens de try-outs, ik geef ons een grote kans. Als we de finale niet halen, hebben we denk ik iets fout gedaan. Als we ze goed spelen, slaan onze sketches namelijk altijd wel aan bij het publiek.’

Oppervlakkig

Die bravoure is op zich niet zo vreemd, De vier heren sleepten in 2009 al de publieksprijs binnen bij festival Cabaretesk in Eindhoven en het Utrechts Cabaretfestival. ‘Deze keer willen we ook de vakjury overtuigen. Bij eerdere festivals kregen we als commentaar dat het een beetje oppervlakkig bleef. Dat hebben we nu geprobeerd te veranderen. Aan de andere kant hebben we maar een half uur de tijd. Dan kun je geen heel diep verhaal houden. Tijdens onze voorstelling zit je vooral te lachen.’

De halve finales van het Groninger Studenten Cabaret Festival vinden plaats op 26 en 27 oktober in de Stadsschouwburg. Een dag later strijden drie acts in de finale wie het festival op haar naam mag schrijven. [CT]

 

Jeroens Clan tijdens Keiebijters Kletstoernooi

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?