Terug naar overzicht

Studenten winnen prijs met steiger Cyprus

De ontworpen steiger is bedoeld voor schepen van 309 meter lang. Door deze enorme lengte is de terminal kwetsbaar tegen golven. Om dat probleem te ondervangen, bedacht het tweetal een ingenieuze constructie. De steiger is zo ontworpen dat de kracht van de golven die er tegenaan slaan meteen wordt gereduceerd.

Watergoot

Om de constructie te testen, plantte het duo de steiger in de “watergoot”. In deze golfsimulatie van de Bossche T-hal bleek het ontwerp ook in praktijk te werken. ‘De studenten hebben dus niet alleen theoretische berekeningen gedaan’, oordeelt de jury enthousiast. ‘Maar ze hebben met de simulatie bewezen dat hun ontwerp ook in praktijk stand houdt.’

Bart en Rob hadden overigens weinig van hun concurrentie te duchten. In totaal ontving de organisatie van de Waterbouwprijs in de hbo-categorie drie inzending. Alleen het afstudeerwerk van de Avansstudenten kwam in aanmerking voor een nominatie. Ze eisten daarmee automatisch de hoofdprijs op. [CT]

Waterbouwprijs 2011 (6:32 min)
 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?