Terug naar overzicht

Toch Nobelprijs voor Steinman

De situatie is ‘uitzonderlijk’, meent het bestuur van de stichting die de Nobelprijzen beheert. Voor zover bekend is dit nooit eerder gebeurd. Daarom kon de knoop gisteren niet meteen worden doorgehakt.

Regels

Volgens de regels kunnen mensen alleen bij leven een Nobelprijs krijgen, tenzij ze overlijden nadat de namen van de laureaten bekend zijn gemaakt. Het doel van die regel is dat de Nobelprijs niet met opzet aan een overleden persoon zal worden toegekend, stelt het comité. In de geest van die regel heeft het comité besloten de prijs toch aan Ralph Steinman te geven. Het comité koos hem immers als winnaar toen zijn overlijden nog niet bekend was.

1,1 miljoen euro

Bij de Nobelprijs hoort een bedrag van zo’n 1,1 miljoen euro, waarvan Steinman de helft zou krijgen. Het is nog niet duidelijk wat er met dat geld gebeurt. Gaat dat naar zijn universiteit, zijn erfgenamen of de andere twee winnaars van dit jaar? Daarover moeten we nog een beslissing nemen’, zegt een woordvoerder van het comité. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?