Terug naar overzicht

Twee winnaars met grote voorsprong

Weinig stemmers

Dit jaar deden 177 studenten en 48 medewerkers van Avans mee aan de verkiezingen. ‘De opkomst was heel erg laag’, zegt Arald den Braber, die de digitale stemmen heeft geteld. ‘Als je naar het percentage kijkt, is hij zelfs nog lager dan bij de Provinciale Verkiezingen! Vroeger stemden meer mensen.’

Vandaag, een dag na de ‘zenuwslopende’ verkiezingsstrijd, is de uitslag bekend. Van de studenten is de echte winnaar James Bury. Met 25 procent van de stemmen heeft hij met grote voorsprong zijn concurrenten achter zich gelaten. Maar ook Kris van Nieuwland en Wouter Proost mogen niet klagen. Zij komen met respectievelijk 19 procent en 14 procent in de academieraad.

Meer invloed op je opleiding

‘Ik ben enorm blij dat ik de studenten mag vertegenwoordigen in de academieraad van AAFM’, zegt James Bury. ‘Ik ga me volledig voor deze nieuwe ervaring inzetten en ik ga ervoor zorgen dat de academieraad transparanter en toegankelijker wordt voor de student. Wel heeft het me verbaasd dat de verkiezingen zo stil van start zijn gegaan. Studenten beseffen vaak niet dat zij meer invloed hebben op hun opleiding dan ze in eerste instantie denken.’

Bij de medewerkers heeft Yvonne Alewijnse gewonnen. Met een voorsprong van tien stemmen werd ze door ruim 60 procent verkozen tot de beste kandidaat. ‘Ik vind het natuurlijk hartstikke leuk dat ik gekozen ben’, zegt ze. ‘Er mocht ook onderhand wel eens een vrouw in de raad komen. Aan lobbyen heb ik niet echt gedaan. Mijn standpunten heb ik verteld aan mensen die ik tegenkwam, gewoon door middel van praten met mensen. Ik heb geen mails gestuurd, speeches gehouden of flyers uitgedeeld.’

‘Dame was goed geweest’

Rik Doodkorte, de voorzitter van de academieraad, vond de verkiezingen erg leuk. ‘Ik werd verrast door het aantal deelnames van de studenten. En dat voor drie plekjes. Ik vind het ook wel grappig dat James Bury zo hoog is geëindigd. Ik ben een docent van hem en in de klas is hij altijd erg open en direct. Het is trouwens wel erg jammer dat er geen winnares zit tussen de studenten. Een dame in de raad was wel goed geweest.’ [HS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?