Terug naar overzicht

Wachten met inschrijven juridische master

De Stichting Collectieve Actie Universiteiten heeft een kort geding aangespannen tegen acht universiteiten omdat hun instellingstarieven voor juridische masteropleidingen onredelijk hoog zouden zijn. Ze zouden moeten uitleggen hoe ze hun prijs vaststellen.

 

Complex karakter

Het lukte de advocaten van de universiteiten niet om voor 21 september te reageren op de eisen van de SCAU. Ze vroegen om uitstel vanwege het complexe karakter van de zaak.

 

Het antwoord moet nu uiterlijk 1 november komen, maar dan zijn de inschrijvingstermijnen bij sommige universiteiten al verstreken. Daarom is afgesproken dat studenten tot 31 januari de tijd krijgen om zich in te schrijven voor masteropleidingen die in februari beginnen. Mochten de collegegelden als gevolg van het kort geding naar beneden worden bijgesteld, dan kan dat meewegen bij hun opleidingskeuze.

Bombrief

In april stuurde de SCAU een ‘bombrief’ naar de instellingen waarin ze een verklaring eiste voor de hoge collegegeldtarieven van tweede juridische masteropleidingen. De universiteiten rekenen daar tien- à veertienduizend euro voor.

Studenten mogen één bachelor- en één masteropleiding volgen tegen het lage wettelijke collegegeld. Sinds 2010 mogen hogescholen en universiteiten het hoge instellingscollegegeld vragen voor tweede studies. Leraren- en zorgopleidingen vallen buiten dit regime. [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?