Terug naar overzicht

Werk techniekstudent in Paleis op de Dam

Pascal Bastiaenen is in 2005 afgestudeerd aan de Academie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost. Nu studeert hij Architectuur aan Avans in Tilburg. Hij is naast zijn opleiding kunstenaar en hij maakt vooral realistisch werk dat hij baseert op de hedendaagse problematiek.

Eeuwenoude prijs

De Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst bestaat al heel lang. Het is een aanmoedigingsprijs die in 1871 werd ingesteld door koning Willem III. Iedere Nederlandse kunstenaar of kunstenares die de beeldende kunst zelfstandig en beroepsmatig uitoefent kan ervoor in aanmerking komen. Je mag alleen nog geen 35 jaar oud zijn op 1 januari van het jaar van uitreiking. De prijs is 6.000 euro waard.

Kleine winkans

Dit jaar waren er ruim tweehonderd inzendingen waarvan er maar vier kunnen winnen. Die kans was dus vrij klein. ‘De jury had vooral kunstenaars aangewezen als winnaar die abstracte kunst maken. En kunst is heel persoonlijk. Ik hou juist van donker en confronterend werk.’

Bastiaenen heeft niet gewonnen. ‘In eerste instantie was ik wel een beetje teleurgesteld, maar het is veel waard om bij zo’n gezelschap te zijn en het feit dat mijn kunst nu te zien is in het Paleis op de Dam is hartstikke leuk. Uiteindelijk ben je als kunstenaar natuurlijk vooral op zoek naar erkenning. Zo’n prijs is dan leuk, maar als mensen je werk kopen, is dat het grootste compliment.’

‘Ik hou van vernieuwing’

Als hij wel gewonnen had, was het geld naar nieuwe materialen gegaan. ‘Ik hou van vernieuwing. Het leuke van kunst is dat je iedere keer weer iets anders kunt maken en nieuwe dingen maak je met nieuwe materialen.’ [HS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?