Terug naar overzicht

Avans200: niet zomaar een feest

‘We vieren natuurlijk wel iets unieks. Er zijn niet zoveel hogescholen die 200 jaar oud zijn’, licht Marjolein Schooleman, coördinator van Avans200, toe. ‘Bovendien, als je het bedrag in één keer ziet, is het natuurlijk veel geld. Maar als je het vervolgens verdeelt over alle medewerkers en studenten (dertig euro per persoon, red) plaats je het veel meer in perspectief. We organiseren hiervoor ook het hele jaar activiteiten.’

Jubileumboek

Laten we eens inzoomen op het programma, want er wordt inderdaad van alles georganiseerd. De kick-off van alle activiteiten is op 15 maart, 200 dagen voordat Avans 200 jaar bestaat. Daarna volgt onder andere een tentoonstelling over 200 jaar Avans, een Onderwijsdag, er is een website gelanceerd en er komt een jubileumboek.

Het zwaartepunt van de festiviteiten ligt in de week van 1 oktober, de dag dat de kunstacademie 200 jaar bestaat. Om dat te vieren wordt er onder andere een Studium Generale op poten gezet, komt er een tweedaagse conferentie en is er een kunstexpositie met werken van oud-studenten van de kunstacademie.

Lowlands

Klapper van het 200-jarig bestaan is de slotmanifestatie van 5 oktober op een nog geheime locatie. ‘Dat krijgt een festivalkarakter, een beetje à la Lowlands’, licht Schooleman toe. ‘Er treden waarschijnlijk bands op met Avansstudenten of –medewerkers in de gelederen. Maar denk ook aan een cabaretact of Avansstudenten die als dj tegen elkaar battlen. Alle vormen van cultuur zijn mogelijk.’

Buitenwereld

‘We gaan overigens niet leuk een feestje met onszelf vieren’, wil Schooleman nog even benadrukken. ‘Bij alle activiteiten wordt ook de buitenwereld betrokken. Het jubileumboek gaat bijvoorbeeld niet puur over 200 jaar Avans, maar ook over het hoger onderwijs van Noord-Brabant in het algemeen en onze bijdrage aan het kunstonderwijs in Nederland.’

Die maatschappelijke betrokkenheid komt nog het beste tot uiting met “rent a talent”. Tijdens deze Serious Request-achtige actie gaan medewerkers en studenten zich gratis inzetten in de samenleving. Schooleman: ‘Ik geef bijvoorbeeld geregeld een lezing. In plaats van een boekenbon vraag ik nu om een donatie.’ Alles wat studenten en medewerkers in de 200 dagen tussen 15 maart en 5 oktober binnenhengelen, gaat naar liefdadigheidsinstellingen als Villa Pardoes. [CT]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Avans telt af naar jubileumjaar 15-6-2011

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?