Terug naar overzicht

Diplomavervalser gaat gevangenis in

De vierentwintigjarige man vervalste havo- en vwo-diploma’s, een bachelordiploma sociaal pedagogisch werk, een masterdiploma accountancy, een propedeusediploma psychologie, een pabo-diploma en nog veel meer. Hij vervaardigde zelfs een doctoraaldiploma geneeskunde.

Slogans

Hij adverteerde met krom geformuleerde slogans als: ‘Wel de juiste kennis maar niet de diploma die u nodig heeft dan bent u bij ons bij het juiste adres’ en: ‘De juiste diploma van de school die jij wil’.

De verdachte heeft het vertrouwen van de maatschappij in diploma’s ernstig geschaad, aldus de rechter. ‘Dit is verdachte des te meer aan te rekenen, nu hij slechts heeft gehandeld uit puur winstbejag en zich daarbij niet heeft bekommerd om de gevolgen van zijn handelen.’

Bewijs

De advocaat van de vervalser betoogde nog dat een deel van het bewijs niet geldig was. Er stonden weliswaar ontwerpen voor diploma’s op een usb-stick, maar daar stond nog geen handtekening op: de vervalsing was dus niet afgerond. Maar daar ging de rechtbank niet in mee.

De verdachte is toerekeningsvatbaar. Hij is niet verslaafd aan drank of drugs en heeft ook geen persoonlijkheidsproblemen. Wel vindt hij het soms moeilijk door te zetten na een afwijzing op zijn werk of in zijn opleiding. Na zijn gevangenisstraf zal hij begeleiding krijgen van het Leger des Heils. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?