Terug naar overzicht

Eerste kamer voor harde aanpak stufi-fraude

Betrapte fraudeurs hoeven momenteel alleen terug te betalen wat ze te veel aan beurs hebben gekregen, oftewel zo'n 2.000 euro per jaar. Vanaf 1 januari betalen ze daar bovenop nog eens de helft van dat bedrag als boete. Wie een tweede keer wordt betrapt, moet zelfs 2.000 euro extra betalen, loopt het risico van strafrechtelijke vervolging en verliest het recht op studiefinanciering.

Bezoekje

Het aantal adrescontroles zal groeien naar vierduizend per jaar in 2013. Dat betekent volgens staatssecretaris Zijlstra dat één op de vijf verdachte studenten een bezoekje van controleurs kan verwachten. Het gaat dan om studenten die bijvoorbeeld in dezelfde straat als hun ouders zeggen te wonen of die opvallend ver van hun onderwijsinstelling staan ingeschreven terwijl hun ouders dichterbij wonen.

Bovendien hoeft de Dienst Uitvoering Onderwijs straks alleen nog maar te bewijzen dat een student niet op het adres woont dat hij aan de gemeente heeft doorgegeven. Momenteel moet DUO bij een vermoeden van fraude ook aantonen dat een student daadwerkelijk bij zijn ouders woont, wat in de praktijk zo goed als onmogelijk is.

Misbruik

Later deze maand zullen alle studenten een brief krijgen waarin zij worden gewezen op de nieuwe aanpak tegen het misbruik van de uitwonendenbeurs. Naar schatting kost deze fraude de staat momenteel veertig tot 55 miljoen euro per jaar. [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?