Terug naar overzicht

‘Lenen voor studie nog altijd verstandig’

Dat antwoordt hij op kamervragen van de Socialistische Partij over de plannen voor het afschaffen van de basisbeurs voor masterstudenten. Zou één op de vijf bachelors inderdaad de masteropleiding laten schieten, als de basisbeurs voor masterstudenten wordt afgeschaft?

Het Interstedelijk Studenten Overleg had dit beweerd, maar Zijlstra gelooft er weinig van. ‘Iedereen die kan en wil studeren, krijgt – binnen bepaalde grenzen – voldoende financiële ruimte om in een opleiding te investeren.’

Goede investering

De SP verwees nog naar de schuldencrisis waar Europa mee kampt: moeten studenten werkelijk lenen, nu Europa door hoge schulden in de problemen raakt? Maar dat maakt weinig indruk op Zijlstra. Een studielening is nu eenmaal een goede investering, vindt hij.

Studenten moeten hun schulden uiteraard ‘niet nodeloos laten oplopen vanwege een te luxe leefstijl’, adviseert hij. Ze kunnen hun schuld zelf beperken, bijvoorbeeld door sneller te studeren.

Voorlichting

Verder wijst hij op de websites www.studentenleenwijzer.nl en www.wijzeringeldzaken.nl, waar studenten met geld kunnen leren omgaan. Er is dus allerlei voorlichting, maar Zijlstra is desalniettemin bereid ‘om het hele palet in beeld te brengen om te bezien of en waar dit versterking behoeft’. [BB/HOP]

In Punt03 vind je een uitgebreid achtergrondverhaal over lenen bij DUO. Punt03 ligt vanaf 17 november in de bakken.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?