Terug naar overzicht

Nieuw geval van wetenschapsfraude

Volgens NRC Handelsblad, dat gisteren een achtergrondverhaal over de kwestie publiceerde, heeft de hoogleraar de bevindingen van de integriteitscommissie die de zaak onderzocht, ‘op hoofdlijnen’ bevestigd. Het ziekenhuis is ‘diep geschokt’ en spreekt van een ernstige schending van wetenschappelijke integriteit, de commissie van ‘wetenschappelijk wangedrag’. Maar de hoogleraar heeft volgens hen geen data gemanipuleerd om gunstige resultaten te bereiken, zoals Diederik Stapel in Tilburg deed.

Ontkenning

De hoogleraar perioperatieve cardiovasculaire zorg, die tevens internist is, zou ten behoeve van zijn laatste onderzoek patiënten hebben onderzocht zonder hun hiervoor schriftelijk om toestemming te vragen. Ook zou hij onderzoeksuitslagen hebben ingevuld die niet zijn te herleiden tot patiënteninformatie. Via een woordvoerder erkent de hoogleraar zich ‘niet aan de voorgeschreven werkwijze te hebben gehouden’, maar ontkent hij data te hebben vervalst, aldus NRC Handelsblad.

Het Erasmus MC zegt eerdere studies van de hoogleraar nader te zullen onderzoeken en ook beter te zullen toezien op dataverzameling. Enkele honderden patiënten die bij het laatste onderzoek zijn betrokken, krijgen een excuusbrief. [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?