Terug naar overzicht

Academiedirecteur op de bres voor Sint

Van Wijk is naast academiedirecteur ook voorzitter van het Sint Nicolaas Genootschap Nederland. Dit genootschap wil zorg dragen voor de instandhouding van het Sinterklaasfeest. ‘Wij vinden dat het Sint Nicolaas feest op de Nederlandse lijst voor immaterieel erfgoed moet komen en uiteindelijk op de lijst van Unesco’.

Overleven

Het is niet zo dat Van Wijk veranderingen binnen de traditie afkeurt. ‘Helemaal niet. Sint Nicolaas kan alleen maar overleven door met zijn tijd mee te gaan. De zwarte piet van nu is heel anders dan die van veertig jaar geleden.’

De academiedirecteur houdt alle ontwikkelingen van het Sinterklaasjournaal niet nauwgezet bij. ‘Maar ik volg wel wat er deze dagen allemaal over het feest wordt geschreven en gezegd in kranten en op televisie.’ Van Wijk was afgelopen zaterdag  zelf te zien in het televisieprogramma Debat op 2 dat ging over zwarte piet: racistisch of niet. Vandaag is hij op Avans geïnterviewd door een camerateam van RTL Nieuws. De academiedirecteur zit in de uitzending van half acht vanavond. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?