Terug naar overzicht

Ambachtelijke oliebollen in Breda

‘Ik maak al heel lang oliebollen’, vertelt Kivits terwijl ze nonchalant beslag schept en in de frituurpan gooit. ‘Ik heb zeventien jaar op de kermis gestaan. Het is hier nog wel een beetje rustig. Een weekje is ook best kort. Misschien dat we het volgend jaar twee weken doen.’

Recept uit 1800

Het geheim van de lekkerste oliebol is volgens Kivits dat je het simpel moet houden. ‘Ik gebruik een heel oud recept. Het komt ergens uit 1800. Tegenwoordig doen oliebollenbakkers van alles met bier enzo, maar dat moet helemaal niet. Geen gekke fratsen!’

Niet zo slecht

Na zeventien jaar is ze nog niet uitgekeken op de oliebollen. ‘De producten zijn ook wel veranderd. Nu zijn er bijvoorbeeld oliebollen met kersen.’ Dik worden van in een oliebollenkraam staan, hoeft volgens haar in ieder geval niet. ‘Ik eet echt niet elke dag een oliebol. En zo slecht zijn ze niet. Ik frituur ze in plantaardige olie, hetzelfde waarin mensen ’s avonds hun vlees bakken. Sommigen eten een hele zak leeg. Ja, dan is het slecht.’

Je kunt tot en met morgen nog oliebollen halen in Breda. Het kraampje staat buiten, tegenover het Grand Café. Ze kosten 70 cent per stuk en voor 6 euro krijg je er tien. Op Avans in Den Bosch kun je wafels kopen. Naturel kost 1,75 euro en met warme kersen kost 2,50 euro. [MvdB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?