Terug naar overzicht

Avansdocent: ‘Oranje sneuvelt in poulefase’

Drie jaar geleden ontdekte de docent van de Avans School of International Studies (ASIS) een patroon in de prestaties van verliezend WK-finalisten. Bij het EK dat twee jaar later gespeeld werd, kwamen deze teams niet door de voorrondes heen. ‘Drie jaar geleden bij het EK dacht ik dat Frankrijk door zou gaan, omdat het een sterke ploeg had. Maar dat was niet zo. Toen ben ik dit allemaal na gaan zoeken.’

Geen toeval

Volgens Van Melle is het geen toeval, maar een patroon. ‘In 2004 won Duitsland niet van Letland en de vorige keer won Frankrijk niet van Roemenië. Het ligt dus niet aan de loting. Los van de poule wordt er dus een slecht EK gespeeld. Nu zit Nederland in de positie van verliezend WK-finalist en ik wil niet dat dit Nederland voor de derde keer gebeurt. In 1976 en 1980 gebeurde het ook al.’

Studio Voetbal

Van Melle meldde zijn bevindingen aan Studio Voetbal. Op 18 december heeft Jack van Gelder het in de uitzending over het schema gehad. Aan tafel zat ook Bert van Marwijk, de bondscoach van Oranje. De reactie van Van Marwijk in de uitzending was vrij lauw. Hij wijst erop dat veel landen na een toernooi zelfs al in de kwalificatierondes worden uitgeschakeld. ‘Maar dat is ons niet gebeurd.’

‘Een patroon kun je pas doorbreken zodra je je er bewust van bent’, zegt Van Melle. ‘Niemand wist dit, maar nu het live in de uitzending is geweest, kan Bert van Marwijk er niet meer omheen.’

Doorselecteren

Volgens Van Melle moet Van Marwijk doorselecteren en er nieuwe spelers bijhalen. ‘Het gevaar is dat je dezelfde selectie van het WK naar het EK stuurt.’ Volgens hem was de selectie gemiddeld te oud bij de elftallen die het slecht deden op het EK wanneer ze bij het voorgaande WK de verliezend finalist waren geweest.

‘Wij moeten alles anders gaan doen dan de andere teams en niet terugvallen op routine’, betoogt Van Melle. ‘Ik zou bijvoorbeeld Huntelaar, Afellay en Douglas erin zetten. Van der Vaart, Van Persie, Mathijsen en Van der Wiel moeten eruit.’

Lichtpuntje

Deze sombere voorspelling betekent niet dat Oranje het maar meteen op moet geven. ‘Als ze deze waarschuwing serieus nemen hebben ze wel een kans’, zegt Van Melle. ‘Maar als het team niet verandert, zullen we hooguit van Denemarken winnen en zullen we keihard onderuit gaan tegen Duitsland en Portugal.’ [MvdB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?