Terug naar overzicht

Defensie verbiedt gastcollege Avans

Springer zou anderhalf uur vertellen over zijn ervaringen in Afghanistan, waar hij tot november heeft geholpen met het opbouwen van het Afghaanse leger. Daarnaast zou hij een schets geven van de omstandigheden daar en de geschiedenis van het land. Dick Bosch, ex-marinier en docent Integrale Veiligheid in Breda, ving de teleurgestelde gasten op. Hij liet een toespraak van de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm zien en opende een debat over het leger.

Altijd toestemming vragen

Bosch vertelt dat Defensie de dag van te voren toch opeens geen toestemming wilde geven voor de lezing. ‘Soms willen ze dat je dingen niet vertelt.’ Hij zegt dat het te maken kan hebben met de huidige politieke discussie over de politietrainingsmissie. ‘Behalve over de training van het leger zou het ook daarover gaan.’ Hij vertelt dat mariniers hun plannen altijd voor moeten leggen aan Defensie. En dan kan het dus zijn dat Defensie niet akkoord gaat.

Koudwatervrees

Volgens Bosch zou het helemaal geen controversiële lezing worden. Het zou puur gaan over Springers ervaringen in Afghanistan en een stuk informatie over het land en de omstandigheden daar. ‘Hij gaat echt niet zeggen dat de wapens verkeerd schieten ofzo’, zegt Bosch. ‘Koudwatervrees’ noemt hij de actie van Defensie.

Gistermiddag gaf Springer nog wel een college aan Avansstudenten over leidinggeven onder extreme omstandigheden. Dit was, in tegenstelling tot de avondlezing, een besloten college. Daarmee kon Defensie wel akkoord gaan. [MvdB]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Kolonel vertelt over Afghanistan 12-12-2011

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?