Terug naar overzicht

Een spelletje spelen rondom geldproblemen

Schotting is jongerenwerker en budgetcoach. ‘Ik organiseer bijvoorbeeld activiteiten voor jongeren in het buurthuis’, vertelt hij. ‘Door dit spel hoop ik beter met hen de diepte in te kunnen gaan over geld.’

Vragen over geld

Cashkwartet is bedoeld voor professionals, zoals docenten en jongerenwerkers, met als doelgroep jongeren van boven de 16 jaar. Op de kwartetkaartjes staan vragen. Zodra je een kaart krijgt, moet je de vraag beantwoorden. ‘Die vragen gaan bijvoorbeeld over belastingen en roodstaan’, vertelt Schotting. ‘Door het spel moet er een gesprek ontstaan over deze onderwerpen.’

Hoge telefoonrekening

Volgens Schotting zijn er nogal wat problemen waar jongeren tegenaan kunnen lopen. ‘Jongeren sluiten makkelijk leningen af. Daarnaast komen ze vaak in de problemen door telefoonrekeningen. De kosten zijn onoverzichtelijk en de jongeren zitten vast aan het contract. Daarbij is er veel onduidelijk rondom bijvoorbeeld verzekeringen wanneer ze 18 worden. Ook worden ze nogal eens ontslagen.’

Op dit moment loopt er een aantal pilots met het spel op ROC’s. Volgend jaar wil Schotten een spel ontwikkelen voor jongeren onder de 16 jaar.

Online spellen

Wil je checken hoe jijzelf met geld omgaat? Op de site van het Nibud kun je verschillende spelletjes spelen. Zo kun je bijvoorbeeld de Geldtype-test doen en je kunt een huisje inrichten om te zien hoeveel dat nu eigenlijk kost. [MvdB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?